söndag 13 september 2015

Maj

I Maj fortsatte rivningen av alla eldstäder i huset, fyra stycken för att vara exakt.

Rivningen av kakelugnen gick egentligen väldigt lätt. Vi hade läst en hel del om nedmontering av kakelugnar eftersom vi har planerat att sätta upp den igen så gällde det ju att vara försiktig. Kakelugnen verkar vara ganska gammal eftersom kaklen är gjort av röd lera vilket borde betyda att den härstammar troligtvis från första hälften av 1800-talet. Kakelugnen i sig själv är inte den vackraste men är ändå värd att spara. Den har också troligtvis blivit uppsatt i husen i något senare skede eftersom det var inte gjort någon ordentlig grund under den utan den var uppmurad rakt på några stenar som låg på mullbänken. Inte konstigt att den höll på och kollapsa!

I huset fanns ännu två likadana plåtugnar samt en högfors gjutjärnsspis. Om jag skall vara helt ärlig så var det för jävligt att riva plåtugnarna. Ugnarna var i sex delar varav en del var ca 60 cm hög vilket gjorde att det var ganska krångligt i början men efter att ungefär halva ugnen var riven gick det betydligt lättare. Rivningen av högforsen var även rätt så tidskrävande.








Under hela månaden rev vi egentligen allt som vi kunde riva som inte skulle sparas. Allt från tapeter, spännpapp, träfiberskivor och så vidare. Som tur var bara neder våningen inredd, 75 m2 räckte väldigt bra till att riva.




Huset var ju som sagt utbyggt på 20-talet i vinkel mot gamla byggnaden. Tydligen var övervåningen sällan i användning eftersom det gamla taket fanns kvar, så ifall man ville gå in till utbyggnaden på övervåningen var dörrhålet kanske 1.20 m högt. De bärande bjälkarna i taket på utbyggnaden var inte gjort på bästa sätt på Patrik fixade till det så förhoppningsvis kollapsar inte taket nu när vintern kommer. :)
I slutet av månaden blev vår ansökan om byggnadslov även beviljad!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar