söndag 20 september 2015

Juli

I Juli hände det en hel del på bygget.

Vi fick tömt det sista av mellantaksisoleringen och så rev vi ner den gamla takpanelen. I hela huset förutom i farstun fanns det vitmålad träpanel, troligtvis från år 1918 i den gamla delen av huset och från 1925 i den nyare delen. Panelen revs i Storstugan och i lillkammaren men lämnades kvar i köket och matsalen. I köket och matsalen fanns det inget annat äldre tak under panelen och den verkade ändå vara i helt bra skick så vi tyckte att det är lika bra att lämna kvar den. Allt som egentligen behövs göras är att fräscha upp taket med ett lager färg eller två.


Gamla träpanelen i lillkammaren



Vi fortsatte även att riva golv i resten av bottenvåningen, dvs. i farstun och storstugan (golven i lillkammaren revs redan i ett tidigare skede). 
Farstuns golvplankor var minsann av ordentligt virke! tjocka, breda och tunga plankor som var ihop tappade med varandra och fastspikade med gamla snidade spikar. Dessa golv har någon gång i tiden varit målade både i en blågrå nyans samt en engelsk röd nyans, men nästan all färg har under årens lopp slitits bort. Plankorna var så pass nedslitna att kvistarna var upphöjda. Jag tror nog att detta är det finaste golv vi kommer att ha i huset, synd bara att den gamla farstun kommer att fungera som klädkammare sen när huset är färdigt. 
I storstugan var golven helt vanliga målade plankor som var lappade lite här och var med smalare plankor.
Under golven i gamla delen av huset fanns det mullbänkar och under storstugan fanns det även en gammal potatiskällare. Mullbänkarna i farstun och lillkammaren grävde vi själva ur för hand men tömningen av storstugan gjordes på talko med hjälp av några av Patriks vänner, mina bröder och en grävmaskin. I storstugan och i nya delen fanns det massor av stenar som togs bort och de kommer i något skede att bli en stenmur.

Farstun:





Storstugan:




Talko:





Annat som hände på bygget då?
- Vi fick vår ansökan om banklån beviljad och alla papper påskrivna, JEEE!
- Efter tömningstalkot fyllde vi marken med grus husets alla rum.
- Vi köpte tre kilstenar från en byggfirma i byn som har kommit i användning nu senare i sommar. En av stenarna var full med cement som vi "piikka" bort.
- Jag började skrapa bort gammal målfärg och kitt av en del fönsterbågar.. men ännu har vi en hel hög kvar som är ogjorda.
- Vi gjorde en ny dörröppning till huset eftersom den gamla dörröppningen kommer att bytas ut mot ett fönster. Den nya ingången kommer sedan att bli ingång mellan storstugan och hallen i vår nya utbyggnad. Vi, eller Patrik, gjorde också ett tappert försök på att räta upp väggen vid den nya ingången.. men tyvärr gick den ganska snabbt tillbaka till sin ursprungliga form, lite S-formad kan man säga att den är.
- Jag och min äldre bror (och mamma) var med och sågade stockar till plankor. Stockarna fälldes tidigare i vinter och en del av dessa skall vi använda som golvbjälkar i huset. Detta var nog kanske det tyngsta jag har varit med om hittills under renoveringstiden!
- De sista dagarna i Juli hämtade vi byggställningar och började montera ihop dem.














2 kommentarer:

  1. Hej! Roligt att kunna följa med er renovering, fast jag nu inte känner er. Men huset är ju bekant, precis som Ellen och Sigurd var. Där har jag sprungit många gånger som barn, eftersom vi bodde i den vänstra delen som revs nån gång runt 1965. Trevligt att nån tar hand om huset och att det får leva vidare!!

    SvaraRadera
  2. Hej! Va kul att höra från folk som har bott granne med "oss"! :D Ja vi har en hel del jobb framför oss men tror nog att det är värt att bevara huset och göra det till sin rätt, hoppas också Sigurd skulle tycka att vi gör ett bra jobb :)

    SvaraRadera