tisdag 15 september 2015

Juni

I slutet av Maj fick vi ju som sagt vårt byggnadstillstånd beviljat så efter det satte vi igång med att riva golven.

Först ute var golven i vårt blivande kök och matsal som finns i utbyggnaden. Överst låg någon typ av plastmatta och under den låg hårdkartong eller träfiberskivor. Under mattan och skivorna kom det fram riktigt fina gamla plankgolv som någon gång blivit målade i en gråblå nyans men som nu var sådär vackert slitna. Golvplankorna var i riktigt fint skick så åtminstone köket får behålla sitt gamla golv men kommer att fräschas upp med ny färg. Under plankgolvet fanns trossbotten som var isolerad med sågspån och mossa. Patrik lånade en spånsug så ganska lätt fick vi bort den gamla isoleringen.









Efter att vi var klara med köket och matsalen började vi ta bort golven på vinden i vårt blivande master bedroom. Där var golven/mellantaket också isolerat med mossa och sågspån, så ganska enkelt fick vi tömt här med spånsugen. Vi hittade även en hel del gamla tidningar och brev som var gömt i isoleringen från 1925. 
På vinden märkte man ganska snabbt att grunden har satt sig eftersom golvet lutade hela 10cm! Så det blev en hel del arbete med att försöka få golvet lite rakare iallafall. I sovrummet på vinden var det 5 bärande golv/mellantaksbjälkar, vi mätte från den mittersta bjälken med laser så de två bjälkarna som låg mot dörren kapades av med några centimeter medan bjälkarna mot fönstret höjdes några centimeter med hjälp av plankor. 
När vi hade tömt all gammal isolering började vi förbereda för ny på vinden. Vi satte papper (Ekovilla X5) mot ytterväggarna, köksfläktens rör drogs genom rummet och isolerades, rör för elledningar gjordes klart och golven isolerades sedan med blåsull och ett lager med papper drogs över hela golvet för att förhindra att det inte dammar genom golven så mycket senare. Efter att allt detta var klart satte vi tillbaka golvplankorna.










Före vi kunde fortsätta med resten av huset hamnade vi att tilläggsisolera mellan stockarna på vinden. När de på slutet på 1800-talet hade höjt på taket med en meter hade dom slarvat och inte isolerat alls. Så med x antal meter lindrev har vi nu förhoppningsvis ett lite mera dragfritt hus att bo i någon gång i framtiden.


Näst ute var resten av golvplankorna från vinden. Där var det riktigt gamla rejäla såpskurade plankor minsann. Under plankorna bestod isoleringen mest av mossa, mull, kottar och bark.. och så hittade vi även en och annan skelettbit också. Att få bort isoleringen var aningen jobbigare för här var det nog bara spaden som gällde. Som tur parkerade pappa traktorn och frontlastar skopan utanför fönstret så det gick ändå ganska smidigt undan.
Under den gamla isoleringen hittade vi även de gamla takbrädorna som en gång i tiden varit framme. Vilken lycka! De var dock ganska svarta och sotiga så i något skede hamnar vi att tvätta av dem och för att sedan måla dem innan de sätts tillbaka i storstugan som mellantak. 






I slutet av månaden tar vi också bort golvplankorna från farstun och lillkammaren på nedervåningen.
Så fyndade vi ju en Högfors till vårt kök, denna var en modell mindre än den som redan fanns i huset men som troligtvis kommer att passa perfekt till köket. Den verkar vara i riktigt fint skick och vi fick den till ett helt bra pris. 


2 kommentarer:

  1. Your poor pappa - he's already been through this once with his own house! It' going to be wonderful! Good luck with the rest of it - I'll be looking forward to a visit.

    SvaraRadera
  2. Well he has mostly helped us by driving the tractor and stuff like that, so far me and Patrik has done most of the work all by us selves ☺ thank you!

    SvaraRadera