torsdag 9 juni 2016

Semestern har börjat!

Semestern har varat i hela fyra dagar och vi har överlevt stormen Salomon utan större skador, det var bara vårt förrådstält som tog lite stryk. Jag var nog lite nervös att en stor gammal björk skulle välta mot huset men den stod stadigt kvar på samma ställe ännu i morse.

I början av veckan fick vi iallafall ha vackert väder så jag passade på att tvätta upp gamla golvplankor. En del av plankorna var målade sedan tidigare men största delen av dem var såpskurade. Golvplankorna fick sig en rejäl omgång med kallt vatten, linoljesåpa och skurborste. Det märktes tydligt att ingen hade rört dem på nästan 50 år, de otroligt smutsiga och grådaskiga men efter tvätten blev de nästan som nya.
Plankorna väntar nu bara på att hyvlas på undersidan så de blir lika tjocka, sen är de färdiga att sätta in i huset när den tidpunkten kommer.
Gamla farstuns plankgolv, målade med en blågrå och rödbrun färg som på ställen är bortnött
Såpskurade golvplankor, matsalens och lillkammarens blivande golv.
Så länge det har regnat och stormat har vi fått hålla oss inomhus, vi har hunnit pyssla på med lite olika saker som har lämnat ogjorda.
Patrik har isolerat färdigt golvet i ena kammaren på vinden, isolerat och skivat en liten väggstump under fönstret i storstugan och "möblerat om" i master bedroom på vinden inför murningen av skorstenen.

Själv har jag börjat ytbehandla takbjälkarna i nedervåningen.
Den nya takbjälken i storstugan, samt gamla lappade och hyvlade partier, har laserats med Ottossons linoljelasyr i kulören Åldrat trä. Till först såg färgen väldigt grå ut men jag blev nog riktigt nöjd med slutresultatet.
Alla takbjälkarna i gamla farstun och storstugan har i dag blivit behandlade med Ottossons oljevax, Takbjälkarna i lillkammaren är ännu obehandlade med i ett senare skede, när kammaren inte är så fullproppad med massa saker, ska de också vaxas.
Vaxet gör att det gamla träet får en fräsch och sidenmatt yta och den är absolut en ny favoritprodukt!
Lasering av den nya takbjälken i storstugan
Färdigt!

Murare #2 har varit hos oss i två dagar nu och kakelugnen börjar sakta men säkert växa fram. Patrik har fått agera springpojke/hjälpreda så tyvärr har lite andra projekt lämnat. Men sommarn har ju bara börjat ännu, så visst hinner vi med mycket ännu! =)
4/8 varv med kakel på plats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar