lördag 25 juni 2016

Grävmaskin på gården

Trevlig midsommar från ett regnigt Österbotten!
Fast vi har lite tråkigt väder just nu fick vi ändå ha en riktigt fin och varm midsommarafton igår och tills imorgon lovas det också fint väder, då ska jag passa på och ta ledigt från bygget och spendera dagen vid sjön istället. Lite semester måste man ju ändå unna sig.
Patrik har nu tagit sitt pick och pack och reste igår iväg till den svenska fjällen med några vänner. Honom kommer jag varken att se eller höra av förrän nästa veckas lördag. :|

I början av veckan, innan gubben reste iväg, hade vi grävmaskin på gården i tre långa dagar. Vi har vänt upp och ner på nästan hela vår tomt och halva tomten hos föräldrarna!

I måndags började vi med att fylla krypgrunden i tillbyggnaden med grus och så fyllde vi upp utsidan av grunden med sand och isolerade med finnfoam. Husgrunden ser inte längre så gigantiskt hög ut och man kan nu röra på sig lite lättare när man ska in till huset. Efter att husgrunden var klar fortsatte man gräva för vattenrör och elkablar. Rören och kablarna var redan nergrävda in till huset och en bit ut, så vi fortsatte gräva in mot garaget dit rören skulle dras in. 
Under dag 2 grävde vi upp halva gården hos föräldrarna. Avloppsröret skulle dras dit eftersom vi ska göra gemensam pumpbrunn för avloppet. 
Till sist grävde vi ett dike vid tomtgränsen mot mina föräldrar. Rör från regnvattenbrunnarna och dräneringen runt huset sattes samtidigt så vattnen rinner ner i diket och vidare ut till en bäck som går en bit bort. 

Efter detta projekt har några grus- och sandhögar försvunnit från gården samt att en stor hög med sten har flyttats ihop till en annan hög. Tomten började nu se mycket större ut och man kan småningom börja planera och fundera hur gården ska börja se ut i framtiden.
Vi har tänkt att nästa sommar får vi göra tomten i ordning riktigt ordentligt. Marken måste slätas och fyllas ut på olika ställen, gräsmattan sås, stenar placeras, träd ska huggas ner och nya ska planeras och så vidare. Som tur har vi hela vintern på oss att planera!


Grävning för vattenrör och elkablar
Diket. Nu behöver vi en liten bro för att röra oss mellan vårt och föräldrarnas hus.
Gammal rå-sten vid nord-västra husknuten,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar