måndag 20 juni 2016

En gul kakelugn har återuppstått

För en vecka sen murades den sista tegelstenen på plats i vår gamla kakelugn och under helgen fixade vi de sista små skavankerna på ugnen.
Så nu står den där i matsalen; vår fina, gamla, gula kakelugn.

Så här såg kakelugnen ut för ett år sen, den 30 april, innan vi började montera ner den. Spisen var uppmurad rakt på mullbänken med några stenar ovanpå, så det var fem före att den skulle kollapsa. Några kakel var söndriga, andra fattades helt samt att den var full med skavanker.
Men vi tyckte ändå att den var charmig på något sätt så vi bestämde oss för att behålla den och mura upp den på nytt.
30.4.2015 strax innan nedmontering
Det tog nästan 40 arbetstimmar att mura upp kakelugnen igen, men det var det värt! Och så farligt dyrt anser jag inte att det blev heller. En mycket bra investering om jag får säga det själv.

I lördags hade vi köpt lite tillbehör som vi behövde för att snygga till kakelugnen. En stor del av kaklen var lite kantstötta så glasyren hade lossnat och rödleran syntes. De målades över med en blandning gjord på dammarfernissa och pigment. Pigmentens som vi använde var titanvitt, guldockra och verona grönjord. Färgen motsvarade inte kaklens färg helt exakt, men det får duga. 
På söndag, när färgen hade torkat, var det dags att foga kakelugnen. Frogmassan som vi tillverkade var gjord på ägg, mjölk, krita och pigment. Samma pigment användes till fogmassan som i färgblandningen. 
Det var riktigt roligt att foga, men slutresultatet blev inte helt perfekt. Jag tror vi ska låta kakelugnen stå några veckor så får vi se sen om vi behöver foga en gång till för att få en lite bättre helhet på slutresultatet.

Kakelugnen färdigt uppmurad med skavanker på glasyren lite här och där

Målfärg av dammfernissa och pigment

Fogning av kakelugnen

Färdig!
Ugnsluckorna är de samma som från tidigare men då var de förtennade och inte alls så fina, Patrik har snyggat till dem genom att blästra luckorna och ramen, linoljebränt dem och till sist svärtat dem med vanlig spissvärta. De blev riktigt snygga tycker jag och de ser nästan ut som nya.

Nu fattas bara resten av skorstenen, men vi ska tro och hoppas att den är uppmurad innan vintern så vi kan elda och få lite värme från kakelugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar