lördag 21 november 2015

Målandet framskrider

Nu är ungefär hälften, 93 stycken för att vara exakt, av takbrädorna målade ett varv. Brädorna ska ännu målas två gånger till och sen får vi börja på med resten av brädorna.

Förra veckan och under den här veckan har vi satt tillbaka de två sista takbjälkarna. Bjälke nummer 6 satte vi på plats förra veckan med hjälp av min pappa och bror. Den bjälken är ungefär två meter kortare än de andra bjälkarna eftersom vi lämnar plats för trappan. Bjälken fästes med en bult i den bärande stocken som går ovanför bjälkarna och med två bultar fast i väggen.

Den sista bjälken, nummer 5, är nyinköpt och har blivit både maskin- och handhyvlad för att få rätt utseende. För att förhindra att kåda ska komma genom ytbehandlingen som skall göras på bjälken har kvistarna behandlats med shellack. Patrik och min svärfar satte bjälken på plats i förrgår och den passade perfekt i de gamla spåren.

pappa & Patrik arbetar på med 6an.
De nya bultarna passade fint!
tripp, trapp, trull.. alla på plats.
dags att börja tänka på passande ytbehandling för bjälkarna.

Förutom att det ännu återstår en massa arbete med att måla klart takbrädorna ska vi även tvätta av takbjälkarna som finns i lillkammaren och i gamla farstun. Som tur är det bara 4 bjälkar i lillkammaren och 3 stycken i gamla farstun, så det borde ju inte ta allt för länge att få dem i skick.
Vi har planerat att lämna takbjälkarna synliga i båda rummen och göra nya takbrädor som ser likadana ut som dom gamla.

Ikväll har jag mannen på bastukväll och själv sitter jag hemma och tittar på Pippi på tv som bäst, skojigt värre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar