fredag 6 november 2015

Fröjdös bjälktvätteri Ab

Tänk nu är vi redan inne i november och det är 7 månader sedan vi började på med huset. Mellan varven känns det som att ingenting händer och andra dagar tycker man att det går verkligen framåt.

Den senaste veckan har vi gjort en hel del saker.
Vi (läs:Patrik) har nu också skivat färdigt golven i hela huset! Yess!

Förra helgen var vi efter två dörrar, en pardörr och en enkeldörr. Pardörren har vi planerat att sätta mellan farstukvisten och hallen och den andra dörren blir troligtvis som garderobsdörr mellan lillkammaren och gamla farstun.

Pardörren
Enkeldörren
Vi har nu under veckan börjat på med mellantaksbjälkarna i storstugan. Det finns allt som allt 6 stycken takbjälkar i storstugan i varierande skick. Vi har bytt ut en bjälke som var i väldigt dåligt skick, en annan har blivit svängd och några andra har vi tillfälligt tagit ner. Vi har reparerat där bjälkarna varit dåliga, hyvlat så delarna passat ihop och tvättat hälften av dem. Det verkar som om skorstenen i storstugan har varit dålig och det har rökt in en hel del när man har eldat eftersom alla bjälkarna var kolsvarta. Det gick egentligen ganska lätt att tvätta dem fast det nog var lite tidskrävande. Vi använde oss av kallt vatten, linoljesåpa och ordentliga skurborstar.

Jag hade från början planerat att både takbrädorna och bjälkarna skulle målas vita, men nu har vi lite funderat på att lämna dem obehandlade eller möjligtvis olja dem och ge dem en lite mörkare nyans. Hur som helst gör vi ingenting åt dem i nuläget utan vi ska vänta och se hur det känns när takbrädorna har kommit på plats.

bjälke 1,5 & 6 är nerplockade


Hyvling ala 1940-tal



I helgen blir det att fortsätta skrubba upp resten av bjälkarna och möjligtvis en del av takbrädorna om vi hinner.

Ha en trevlig fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar