söndag 4 oktober 2015

Karmar och stenar.

Ännu en vecka har flugit förbi och det känns som att jag inte har gjort någonting av värde (som jag så fint brukar uttrycka mig) vid bygget den här veckan. Vi har egentligen hela september haft klart för oss vad som skall göras och vem som gör vad och helt plötsligt så är dessa saker gjorda och man skall börja med nya delprojekt och man vet inte riktigt var man skall börja. 

Patrik har iallafall denna vecka plockar ner de sista fönsterkarmarna av huset och täckt hålen med skivor, så nu är det mysbelysning som gäller inne hos oss på dagarna och kvällarna. 
Det var från början bara meningen att vi skulle ta bort två av fönsterkarmarna på hela huset. Den ena var karmen från storstugan där den nya ingången är nu och andra karmen från köket eftersom den hade blivit på pass sned att ena fönstret gick inte att öppna. 
När vi fick loss karmen från köket märkte vi att p.g.a. konstruktionsfel av fönsterfodren så hade det läckt in vatten och överkanten på fönsterkarmen var i väldigt dåligt skick. Det var då lika bra att ta bort alla karmar på en gång så får vi se över vilka som behövs repareras och samtidigt får vi skrapa bort gammal målfärg och måla om dem inomhus i värme.
Fast det blir mer arbete med fönsterkarmarna än från början planerat är det kanske lika bra. Runt karmarna bestod isoleringen mest av gammal mossa och säckväv. Nu får vi istället isolera med lindrev när vi sätter tillbaka karmarna och vi vet då att det är gjort ordentligt,



I går höll vi oss ännu på utsidan i det vackra höstvädret. En liten kilsten från grunden behövde bytas ut så nästan hela dagen gick åt det, konstigt hur sådana här små projekt alltid tar så mycket tid!? :) Nå det är klart, en hel del tid går ju åt när man först ska ha bort den gamla stenen, sedan skall den nya stenen kapas i rätt längd och till sist på något vis skall den passa i hålet.
För min egen del blev det en kort byggdag när eftermiddagen bestod av examenskalas och på kvällen blev det en välbehövlig tjejkväll. :)



I dag har vi gjort förarbete inför de nya golvbjälkarna i storstugan som vi skall börja sätta in de kommande dagarna.
Under den ena mellanväggen hamnade vi att tillsätta en 125x125 mm tjock bjälke för att det skall finnas någonting att fästa golvbjälkarna på, vi vill nämligen försöka hålla golven så låga som möjligt i storstugan. Det var en hel del arbete med det eftersom vi hamnade att plocka bort stenar som väggen vilade på och samtidigt stöda upp väggen med hjälp av domkrafter. Slutresultatet blev dock riktigt bra.
Delar av stockar som hade blivit maskätna och ruttnat lite putsades bort, min bror hjälpte till med motorsågen och Patrik var flink med yxan. Hålen i stockarna blev ganska stora men de skall fyllas igen med lin och en planka.
Jag har mest fungerat som hjälpreda i helgen och förgyllt dagarna med min närvaro, hehe.









I Lördags fick vi hem de sista kilstenarna från Petalax som inte rymdes på första lasset i Augusti, det tackar vi svärfar för!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar