tisdag 27 oktober 2015

Röd eller Vit?!

Planen är ju att vi så fort som möjligt i nästa vår skall börja bygga ut huset.
Först måste vi ju gräva och göra ordentlig grund för utbyggnaden och sen på något vis skall vi lyckas stapla två varv med kilsten ovan på varandra.
Huset kommer att byggas ut cirka 4,5 meter norrut plus en 5-kantig farstukvist kommer samtidigt att byggas. Personligen ville jag från början ha en helt vanlig fyrkantig kvist men Patrik övertalade mig om att en 5-kantlig kvist är mycket charmigare.

Utbyggnaden kommer att spiras istället för att timras. Visst skulle det vara mycket bättre att timra utbyggnaden, men även mycket dyrare. Sen tar det ju sin tid också före timran har satt sig ordentligt, ett år tror jag man brukar säga att det behövs för huset att "sätta" sig innan man får börja göra någonting på insidan. (correct me if i´m wrong)

Vi kommer sen även att sätta ny panel på hela huset. Visst skulle det vara riktigt fint att spara den gamla panelen, men huset har redan två olika typer av panel och skulle man ännu blanda in en tredje skulle det skära sig helt! Vi har dock planerat att bräslå huset med liknande panel som nu är på den äldsta delen av huset, bred stående panel med halvspont (?!).

Sen kommer man ju till valet av färgsättning. För oss har det varit en självklarhet hela tiden att måla huset med röd slamfärg. Vi vill behålla samma kulör som huset har nu, italien-röd tror jag att det borde vara.
Fönsterkarmarna och ytterdörren kommer att målas i gulockra linoljefärg.
MEN då kommer vi till det stora frågetecknet, nämligen farstukvisten, ska den bli röd eller vit!? Jag har länge förespråkat att den ska vara röd medan Patrik tycker att den borde vara vit. Envis som man är så nejgo vi ska ha na vitan kvist! men efter att jag har prövar på mina amazing paint skills så börjar jag tvivla lite på mitt eget alternativ. En vit kvist skulle väl kanske inte vara så dum heller?!
Alternativ 1: Röd farstukvist
Alternativ 2: Vit farstukvist

Så här borde huset se ut sen när utsidan är färdig.

2 kommentarer:

  1. Den röda är nog "lugnare". Själv tycker jag om gula farstukvistar i samband med rödmyllade hus. Kolla om in detta dokument på Malax hemsidor: Osterbottniska-farstukvistar.pdf, där finns en del bilder.

    SvaraRadera
  2. Jo, gul kvist skulle också kunna vara ett alternativ, men i sånt fall hamnar vi nog att skippa de gula fönsterbågarna och sätta en annan färg på dörren :) Som tur har vi ju ännu en tid att fundera på saken.

    SvaraRadera