tisdag 29 september 2015

September

De sista dagarna i September böjar lida mot sitt slut så det är väl hög tid att gå genom vad som hänt de senaste 29 dagarna.

Första veckan i September var det dags att återvända till jobbet för oss båda, och oj vad man blev bortskämd under Augusti när man hade hela dagen på sig att vara vid huset. Nå, inte hjälps det, man fick nu bara så lov att ta vara på de få timmar som kvällarna erbjöd.

Vi fortsatte med sista delen av taket som hade lämnat på hälft. Tak remonten tog sist och slutligen ungefär 6 veckor allt som allt. Det som egentligen var krångligaste med den delen var nog att få alla teglen att passa bra. Men så är det när ingenting är rakt på ett gammalt hus, man kan inte med makt försöka få vissa saker att passa med varandra. Patrik sa att sätta tillbaka teglen är lite som att bygga ett pussel där alla bitar ser likadana ut men alla passar inte med varandra. Men till sist fick vi alla tegel på plats och vi har nu tak över huvud till vintern!



Efter att taket blev färdigt var det dags att börja skrapa bort gammal målfärg igen. Det blev en hel del listbyte här också eftersom änden mot grannen, där huset kapades av på 60-talet, inte var i bästa skick. Ett passligt stort hål fanns i listerna där kajor och svalor hade byggt bo.
Min händiga man och svärfar hade själv gjort nya profillister så det blev riktigt bra till sist. Sen var det bara att fortsätta måla.
I dagsläget har vi två varv kvar att måla på den södra gaveln och ett varv på den västra gaveln, sen är det kapitlet avslutat: done, finito! månne vi hinna få det klart innan det blir allt för dåligt målnings väder?
Nya profillister:

Måla, måla..



I början av månaden köpte vi cirka 20 meter gammal stock som förra fredagen byttes ut på den södra väggen och vid den gamla dörringången till farstun. Slutresultatet blev jättebra! Duktiga karlar hade vi anlitat, de kunde verkligen sin sak.
Efteråt rev Patrik bort gamla stockar från samma vägg där man hade lappat igen gamla dörringångar och dylikt som gick mot den andra delen av huset. Hålen har nu rätats upp och vi har gjort spiror som isolerats med Ekovilla skivor, springor mellan de gamla stockarna har också tilläggsisolerats med lin drev. Den gamla ingången vid farstun kommer bytas ut mot ett fönster så där är spiror också på gång.
Vi försökte oss även på att pappra in väggen med tjärpapper, tanken var att det skulle sättas två varv av papper på väggen men på grund av kraftig blåst hann vi bara med ett varv på den södra väggen,
Två varv ny stock på sydsidan:

 gammalt "kråtanverk"

 Nya spiror, tilläggsisolering och pappring på gång



Nåja, nu har ni fått en "kort" presentation över vad som har hänt de senaste 6 månaderna. En del har ju självklart lämnat bort och allt är väl kanske inte i exakt ordningsföljd, men på ett ungefär iallafall. Så hädan efter blir det att börja uppdatera om lite mer aktuella saker som händer vid huset. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar