söndag 29 maj 2016

tusen och en saker

Ojj ojj, det känns som att det händer massor med spännande saker vid bygget just nu! Har tänkt blogga om en hel del ämnen i olika skeden men det har inte riktigt blivit av.

Det är verkligen på gång med våra eldstäder nu.
För 2-3 veckor sen var murare #1 till bygget och började mura upp skorstenen och grunden för Högfors-spisen i köket och matsalen. Förra veckan var murare #2 och inspekterade vår kakelugn som han ska mura upp. Tyvärr har han för tillfället något annat projekt på gång så det kommer att dröja några veckor innan han har möjlighet att komma till oss, men den som väntar på något gott.. =)
Efter att kakelugnen är på plats kan vi mura klart skorstenen, som för tillfället bara är uppmurad till en höjd på 2 meter.

Skorstenen sedd från köket och från matsalen

Högforsen i köket och kakelugnen som skall muras upp i matsalen

I måndags var ju betongbilen till bygget och vi fick grundsulan till tillbyggnaden gjuten. Det började se riktigt bra ut när man väl fick bort formarna från sulan.
I fredags, i all hast, fick vi även några kilstenar på plats ovanpå grundsulan, 4 stycken för att vara exakt. Två stenar skall ännu sättas dit men först måste de kapas av till rätt längd. Efter att de stenarna kommit på plats är första varvet, av två, på husgrunden avklarat.
Jag var själv inte vid bygget när stenarna placerades, men det lär ha gått ganska smidigt undan så förhoppningsvis går det snabbare än vad vi hade föreställt oss från början.

Grundsulan är gjuten och klar!

Kilstenarna passar perfekt!

I går började Patrik riva ner panelen från södra sidan, uppe vid gaveln. Nästan hela dagen gick åt att riva, pappra och passa in fönsterkarmen, men det är ju klart att det tar längre tid när man hela tiden måste upp och ner för stegen.
Så länge Patrik höll på med sitt kände jag mig effektiv. Jag målade insidan på 12 stycken fönsterbågar, skrapade bort färgrester på 2 färdigt målade bågar, trimmade gräs och flyttade en stor hög med stenar till en annan hög.
I dag har Patrik satt ny panel uppe vid gaveln och jag har rivit bort gammal panel från matsalens södra vägg. Halva huset har nu fått ny panel och totalt har 6 stycken fönsterkarmar kommit tillbaka i väggarna =)

De sista listerna kommer på plats
Nästa vägg som ska få ny panel

Södra gaveln färdig, från topp till tå! bara lite färg som saknas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar