torsdag 25 februari 2016

Hörnjärn

Det är för tillfället lite bristfälligt på nya kategorier och ämnen att skriva om här på bloggen. Vi kämpar vidare med våra fönster. Glasen ur fem stycken innerbågar skall ännu tas ur och 10 bågar ska få kittfalsen och kanterna rengjorda och sen ska de ännu slipas och sandpappras, tå har vi he på raden!

I måndags passade Patrik på att rengöra ytterbågarnas hörnjärn. Först blötlades alla järnen i starkt tvättmedel som löste upp den gamla målfärgen och sköljdes sedan med varmt vatten. När järnen torkat klart stålblästrades rosten bort från in- och utsidan. Så nu är de gamla hörnjärnen skinande rena! tyvärr har jag ingen jämförelsebild på före och efter.

Jag är inte helt 100% säker på vilken funktion hörnjärnen egentligen har, men jag antar att de ger lite mera stadga åt fönsterbågarna, det märktes nog att bågarna blev mera "skrangliga" när vi hade tagit bort järnen från bågarna.
Totalt borde det vara 88 stycken hörnjärn som vi har plockat bort från bågarna och rengjort. Vi har även inhandlat cirka 50 stycken nya, nästan exakt likadana, som skall monteras fast på de nya fönstren som kommer från snickeriet.

Hörnjärnen före, med många lager gammal färg.

Efter ett par timmar i badet.
Före blästring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar