fredag 14 juli 2017

Minisemester

Veckan började på bästa sätt.
Vi satte oss i bilen tidigt på måndag morgon och styrde kosan söderut. Fösta stopp var i Hattula: Domus Classica och Metsäkylän navetta. Vi tittade mest runt men köpte även hem tunna tegelstenar och lerbruk, stenarna har vi tänkt sätta på golvet under högforsen i köket.

Senare fortsatte resan till Fiskars. När vi kom fram checkade vi in på hotellet som låg mitt i byn och efteråt gick vi runt det lilla samhället, vi besökte små butiker och utställningar, smakade lokalbryggt öl och åt en god middag på en terrass intill forsen som rinner genom byn.

Domus classica och Mestäkylän navetta

Fiskars

På tisdag förmiddag styrde vi kosan mot Billnäs och Byggnadsapoteket. I huvudbyggnaden såldes allt från beslag till restaurerade gjutjärnsluckor, belysning, ytbehandlings material och en massa annat. Bredvid huvudbyggnaden fanns en lika stor byggnad som var full med bland annat handtryckta tapeter. Ifall jag hade ändlöst med pengar skulle jag beställa hem av dessa tapeter till varje rum i huset, utan tvekan! =) Sist men inte minst, några 100 meter från själva butiken, fanns reservdelslagret. Ett lagerhus fullproppat med gamla fönster, dörrar, gjutjärns delar och kakelugns delar.
Härifrån köpte vi hem bl.a. ett toalett lås i mässing, en takrosett och en gammal brandkrok.

Senare på tisdagen besökte vi även Svartå slott som ligger cirka 20 minuter från Billnäs. Svartå slott är Finlands största icke kyrkliga träbyggnad och är byggd på 1700-talet. Denna byggnad var absolut värd att besöka!
Byggnadsapoteket i Billnäs
Svartå slott

Den sista dagen på vår tredagars semester spenderades i Åbo. Vi besökte Apoteksmuseet och gården Qwensel samt hantverkarmuseet på klosterbacken. Förutom intressant historia så fanns massor med vackra väggmålningar, schabloner och kakelugnar.

Apoteksmuseet och Qwensels gård

 Hantverkarmuseet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar