torsdag 17 november 2016

Ett dötrist mellanläge

Jag har konstaterat att vi för tillfället befinner oss i ett väldigt oinspirerande skede av renoveringen.
I fjol var nästan allting roligt eftersom vad man än gjorde så var det någonting nytt hela tiden, vi gjorde en sak klar från början till slut och sen var det dags med någonting helt annat.
I år, eller åtminstone de senaste månaderna, så känns det som om vi har bara hållit på med saker som varken är intressanta och tar en hel evighet. Dessutom känner jag mig väldigt överflödig mellan varven vid bygget för tillfället, det är inte varje dag som jag har egna projekt att hålla på med och mitt tålamod räcker inte till att sitta och fundera med gubben om saker som jag inte förstår mig på.
Förhoppningsvis kan vi småningom börja på med saker i huset som känns lite mera inspirerande och som "syns", som t.ex. skåla på och tilläggsisolera väggarna, sätta in golvplankor och börja fundera på köksinredningen.

Hur som helst hasar vi framåt i sakta mak. Golvvalsorna i tillbyggnaden är nu på plats men ännu kvarstår lite småpåtas å kråtas, sen ska rör för vatten, el och slask dras innan vi kan börja sätta vindskyddsskivor på plats.
En väldigt positiv sak är att nu kan man röra sig lite bättre i tillbyggnaden, man behöver inte längre hoppa ner, klättra över, hoppa ner och klättra upp som tidigare. Tummen upp för det! =)
Golvvalsor på plats i farstukvistenEn. intressant sak som hände här för några dagar sen var att vi fick hem ett brev på posten från kommunen. Detaljplanen för centrum i byn har uppdaterats och Österbottens museum har krävt att alla gamla byggnader ska inventeras. Detta innebär att vårt hus ska i fortsättningen få skyddsbeteckning sr-2, vilket betyder:

"Byggnad som är viktig med tanke på byggnadstradition/historia/landskapet. Ändrings och renoveringsarbeten som utförs på byggnaden bör genomföras på ett sätt som bevarar byggnadens kulturhistoriska värdefulla karaktär. Speciellt vid fasadreparationer rekommenderas att man använder ursprungliga eller motsvarande material. Vid omfattande ändrings- och renoveringsarbeten skall utlåtande begäras av museimyndigheterna."

Mina tankar kring detta är att vilken tur att vi hann påbörja renoveringen innan detta utlåtande kom men också att det är en mycket bra sak. Både jag och Patrik har nyligen gått med i en grupp på facebook där folk i byn kan sätta upp gamla bilder från förr och det skär i hjärtat varje gång man ser en bild på ett stort och ståtligt hus som har rivits ner. Väldigt många gamla hus revs i byn i samband med storskiftet på 50/60-talet så jag anser att det är väldigt viktigt att vi tar hand om de hus som finns kvar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar