måndag 18 juli 2016

Pärlan

Bloggen har verkligen lidit de senaste veckorna, men så blir det när kvällarna på bygget är långa.
Hur som helst känns det verkligen som att vi har haft bra flyt den senaste veckan.

I torsdags började jag riva ner den gamla panelen från kökets norra vägg och det kändes verkligen som en revansch när jag hann få färdigt allt på en enda kväll.
På lördagen var det att igen börja förbereda för ny brädslåningspanel på den västra väggen och under söndagen flöt det på bra. Jag hade själv inte så mycket annat att göra så jag hjälpte till att kapa av brädorna i rätt längd och visst gick det mycket snabbare när jag också kunde hjälpa till. Hela väggen blev klar i går och i kväll kom dekorationslisterna på plats.
Till följande blir det att ta sig an panelen uppe vid gaveln och det kan nog bli aningen knepigt. Väggen är inte timrad allt upp till nock utan den sista biten är "spirad" med stockar. Jag tror att det blir lättast att göra en meter i taget där man först sätter papper och sen panel och stegvist förflyttar sig i sidled.
Snart är hela gamla delen av huset klart!

I helgen fyndade vi lite mera byggnadsmaterial igen.
Ett gammalt hus, inte långt ifrån vårt, håller på att rivas och vi for en sväng dit och tittade vad som fanns och vi köpte takpanel av två olika slag. Ett gammalt tak med måtten 1,4m x 3,5m som var gjort av gamla tjocka brädor, handbilade på baksidan och ihop tappade i sidorna. Mängden av denna var inte så stor men visst hittar vi säkert någon användning för dem. Det andra taket var pärlspontad panel som var nedrivet från ett rum på cirka 35 m2 där de längsta brädorna var 6 meter långa.
Bredden på panelen varierade mellan 15-20cm och längs med brädan gick en "låtsas pärla" vilket gör att ett bräde ser ut som två ihopsatta bitar. Enligt boken Byggnadsvård i praktiken - Invändig renovering var denna typ av panel vanlig under 1910-talet i Sverige.
Fastän pärlsponts panelen har varit takpanel tidigare tänkte vi att den skulle kunna användas på väggen i t.ex. köket, farstukvisten och toaletten på vinden.
Vad är bättre än äkta gammaldags panel med patina?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar