fredag 1 december 2017

Ägg, linolja och pigment

I dag är det första december, vart försvann november och var är snön!?!
Har ikväll grävt fram lite ljusslingor som jag ska ta med till huset imorgon, tänkte nämligen göra ett försök att få lite julkänsla i huset. =)

De senaste två veckorna har vi målat på för fullt vid bygget.
Väggarna i klädvårdsrummet har fått en till strykning och det ser nu riktigt bra ut, vi får se om det räcker så här eller om vi målar ännu en gång till sen när alla skåp är på plats.
På tal om skåp, jag har haft lite "färgkris" angående färgen på de blivande skåpen till klädvårdsrummet. Gröna ska de hur som helst vara och tidigare i höst beställde vi hem bl.a. 1 liter Grön jord från Gysinge, men när jag blandande ut färgen med vitt i olika procenter kändes färgen väldigt kall! Förra helgen testade jag på att blanda ut den gröna färgen med Vetegrå istället för vitt och det blev så mycket bättre!! =) Jag tror det blir 50/50!
vetegrå/ grön jord 1+1 och 1+2

Alla röda foder och karmar i badrummet och klädvårdsrummet har också fått en sista strykning med Bränd terra. Den sista strykningen gör verkligen stor skillnad för helheten då spikhuvuden och skarvar försvinner. Patrik har även målat trösklarna där han blandat till en kulör med kimröksgrå och bensvart som blev hur snygg som helst.
Bröstningen i matsalen har fått två strykningar med linoljefärg, vit gräddton. Jag är ännu lite osäker på om den ska vara vit, men vi får ju se hur det känns sen.. det går ju alltid att måla om! =)
Herr målare
Måste säga att jag är otroligt nöjd med vårt färgval till badrummet! <3
Bröstningen i matsalen
 Förra helgen grundade jag väggarna med lumppapp i lillkammaren och gamla farstun. Dessa väggar ska målas med äggoljetempera så jag valde att grunda dem med äggoljeemulsion, dvs ägg, linolja och vatten. Hela huset har haft en sådär "härlig" äggdoft hela veckan, men lukten försvinner väl nog med tiden.. hoppas jag! =D
I onsdags målade jag väggarna i gamla farstun första gången med äggoljetempera. Jag var lite nervös först att det inte skulle bli till någonting, men när jag väl kom igång var det hur kul som helst!
Till gamla farstun använde jag pigmenten Zinkvitt 90% och Kimrök 10%. Jag tyckte att färgen täckte riktigt bra, i morgon ska måla ett varv till så får vi se sen om det räcker eller ifall ett tredje varv ännu behövs.
Grundning och första strykningen på lumppappen i gamla farstun

2 kommentarer:

 1. Følger arbeidet deres med stor interesse, da vi selv setter i stand et gammelt tømmerhus. Veldig fin blogg :-)
  Vennlig hilsen Margrethe

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack ska du ha och lycka till med ert projekt! =)

   Radera