tisdag 26 december 2017

Kriser, dead lines och färdiga rum

God jul!

Julhelgen är snart förbi och vardagen kommer emot. Vi har både hunnit fira med våra familjer samt hållit på vid huset som vanligt. På julafton blev det först julmiddag med Patriks familj och sen senare på kvällen blev det badtunna vid mina föräldrar.
När vi för över 2,5 år sen började på med huset har jag som mål att flytta in till jul 2017, så blev det ju inte riktigt, men på julafton spenderade vi vår första natt vid huset!! =)
Tidigare i veckan fick vi vatten inkopplat till badrummet och klädvårdsrummet, så nu har vi både dusch och toalett som vi kan använda!

Badrummet är nu det rum i huset som är i princip helt färdigt. Förra helgen bar vi in den gamla skänken som jag renoverat under hösten och nu målat.
Skänken målades först två varv med en blandning av bränd terra och italiensk grön umbra och sen gjorde jag en enkel ådringsmålning med 2 delar linoljelasyr blandad med 1 del italiensk grön umbra. Ådringsmålningen gjorde jag genom att pensla på ett tunt lager med lasyr på ena sidan av skänken och sen använde jag mig av juteväv som jag rullat ihop och drog längs med delarna på skänken. Med tanke på att detta var första gången jag ådringmålat är jag jättenöjd över slutresultatet.
Själva locket till skänken målades med linoljefernissa blandad med italiensk grön umbra.

Dags att ådringsmåla!
Speglarna till dörren
Skänk med handfat på plats i badrummet 

Till badrummet har jag även sytt en gardin. Att ha ett fullstort fönster i ett badrum kan ju vara lite knepigt, men vad för man inte för estetikens och symmetrins skull!
Gardinen var lätt att sy (förutom att själva symaskinen krånglade hela tiden!) och ligger på en rundstav som ligger på "konsoller" som jag tillverkat.

I lördags var det dags att börja med ett nytt större och lite svårare projekt, taket i matsalen skulle pappspännas! Dags att hålla nerverna i styr annars kan en skilsmässa ligga nära till! =D
Men att spänna pappen gick ändå rätt så bra och som tur var det bara 4 våder som behövdes till rummet. Värre var det nog när vi följande dag skulle sätta upp torr- och klisterremsan! men som tur kom min pappa och hjälpte till så vi fick upp dem.
I går var det dags att måla taket. Taket målades med kittvit linoljefärg utspädd med balsamterpentin. Färgen rollades och den kändes som att hälften av färgen hade jag i ansiktet och håret. =D Att rolla färgen gick ändå rätt så snabbt men var ganska tungt och krävande. Ett varv till ska målas inom några dagar sen är taket klart och vi kan börja tapetsera väggarna!! =)
Spännpappen skärdes till i rätt längd och blötlades kvällen innan.
Första våden på plats
Andra våden plus nubbremsan spikas fast
Lördag kväll: pappen på plats i hela matsalen!
Taket nymålat =)

Utöver dessa projekt arbetar Patrik på med skåpen i klädvårdsrummet.
Ungefär hälften av skåpdörrarna är färdiga och ett överskåp fattas helt ännu, men efter inkommande vecka tror jag nog att största delen är klar. Då blir det småningom för mig att måla färdigt skåpen samt olja in bänkskivorna.

4 kommentarer:

  1. Skänken blev ju jättefin! Det är så roligt att följa med i er renovering.

    SvaraRadera
  2. Hei, luin koko blogisi parin päivän sisällä. Huikean hieno tarina, upea lopputulos!Kaunista!

    SvaraRadera