söndag 14 maj 2017

Sagan om den gamla farstun

Under veckan har vi jobbat på i gamla farstun. Patrik har skålat på ytterväggarna och efteråt har vi isolerat med ull, papprat och nu har även träfiberskivorna kommit på plats.
Väggen mellan gamla farstun och lillkammaren är den stockvägg i huset som har blivit minst förstörd, förutom att vi sågade hål i den för någon månad sen! Vi har alltid haft på klart att stockväggen ska lämnas synlig och den enda åtgärd som behöver göras är att tvätta av väggen.

Den gamla ingången mellan gamla farstun och storstugan har också bommats igen under helgen.
Innan skivorna sattes på plats stod vi en lång stund och funderade vilken typ av dörr som har suttit där från första början.
Snart är den gamla ingången ett minne blått
När dörrfodren revs bort i samband med att dörrkarmen togs bort ur väggen kom det fram en del av ett gammalt foder, på stockväggen syntes det också att det har tidigare funnits två andra mindre dörrar på samma ställe. Den minsta, och antagligen den första dörren var bara 160 cm hög!
Efter en stunds brainstorming kom Patrik på att den dörr som fanns på övervåningen, rak ovanför gamla farstun och lillkammaren, kunde storleksmässigt passa. Vi hämtade in dörren och märkte att jo, den skulle nog ha kunnat passa precis här! =)
Det är svårt att säga hur gammal dörren är, men gammal är den nog. Dörren är i obehandlat trä med utanpåliggande speglar på ena sidan och med ett smällelås som fortfarande fungerar.

Spår av tre olika höjder på dörrar och höjden på var takbjälkarna var placerade förr.

Patrik skulle nog hamna att dansa limbo genom denna dörr! :)
Smällelås
Skönhet i enklaste form
Ännu en gång fick man den där känslan i kroppen att detta som man gör är så mycket mer än bara renovering av ett hus med väggar och tak, man blir även nyfiken på hur huset har sett ut från första början.
Under den tid då just denna dörr har suttit i väggen har takhöjden i rummet troligtvis varit strax på 2 meter hög, på väggen ser man hål där balkarna suttit tidigare. I dag är takhöjden i rummet 2,28-2,38 m hög, varför taket är så snett vet jag inte men det är en del av husets charm som vi valt att behålla.

Allt detta skulle kunna tänkas vara innan år 1883 när väggarna höjdes på med en meter på vinden. Trappan som även fanns i gamla farstun har troligtvis kommit dit samtidigt och jag antar att man har även bytt ut dörren till en högre modell och flyttat upp den gamla.

Före isolering och skivning.
Det ljusare sneda partiet på höger sida om dörrhålet är där trappan fanns innan renoveringen påbörjades.
Skivat och klart!
Det sneda taket <3
Tidskrävande arbete det här vi håller på med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar