torsdag 18 maj 2017

När katten är borta.....

...dansar råttorna på bordet!
Eller ska vi säga: nära Patrik är på jobb och jag har lite för mycket ledig tid så passar jag på och göra lite som jag vill!
Och detta är slutresultatet:Jodå! på eget initiativ, utan att ens konsultera med mannen, bestämde jag mig för att måla foderbrädorna runt fönstren och dörren på farstukvisten röda!
Patrik har alltid varit av den åsikten att allt ska vara vitt på farstukvisten medan jag kände att fönstren "drunknade" och försvann när allt var vitt.
Enligt mig själv är detta ett av de bättre besluten jag har gjort och jag är otroligt nöjd. Farstukvisten såg kanske lite konstig ut till en början, lite som att man skulle ha satt tjocka glasögon på, men när man väl har blivit van så känns det bara mer och mer rätt. Jag tror även att det kommer att se riktigt bra ut sen när hela huset är målat med rödmylla.

Jag använde mig av kulören Engelsk röd och jag tyckte den täckte riktigt bra redan efter en strykning. Det vita på kvisten är fortfarande bara grundmålad men ska nog målas här under våren/sommaren åtminstone två varv och de röda foderbrädorna ska få åtminstone en strykning till.
Tyvärr hamnar vi nog att ha kvar den fula byggdörren ett bra tag till innan vi sätter in dubbeldörren som, precis som fönsterbågarna, ska målas i Guldockra.


Annat som hänt vid bygget då?
Förra helgen började jag på med att skrapa bort gammal färg från kökets golvplankor.
Plan A med köksgolvet var att de skulle målas men för bara någon vecka sedan började jag tänka att visst skulle det vara mycket snyggare med såpskurade golv istället!? Så plan B blev att skrapa plankorna rena från all gammal målfärg.
Tyvärr konstaterade jag snabbt att det kommet inte att lyckas, under den blågråa färgen fanns ännu äldre färg i nyanserna rött, orange, grönt och blått. Att börja stå med slipmaskin för att få bort allt detta kändes inte som ett alternativ, både tidsmässigt och hur det skulle inverka på plankornas kvalitet, så det var bara att återgå tillbaka till plan A: målade köksgolv! 
Fast vi kommer att måla köksgolven valde vi ändå att skrapa bort den gamla målfärgen, delvist för att jag inte vet vilken typ av målfärg plankorna är målade med, kommer den gamla färgen att reagera med linoljefärgen? och dels för att få ett jämnare och finare slutresultat.
Köksgolvet: skrapat och lätt slipat
Patrik har nu skivat färdigt i lillkammaren så nu är det bara storstugan kvar!
I går och i dag har han städat och plockat undan allt bråte som legat utspritt i storstugan och helt plötsligt såg ju rummet nästan dubbelt större ut än tidigare!
I helgen blir det byggpaus för Patriks del så vi får vänta till nästa vecka innan skivor börjar komma upp på väggarna.
He taar se sa pyroman!
Bra att någon tar det här med städning på allvar! =)

2 kommentarer:

  1. Fint med det röda runt fönstren, "fisit" med bara vitt. Manni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo he var no na som fatast tå fyri :)

      Radera