söndag 26 mars 2017

Mera fönster- och takbrädsfix

En helg med strålande solsken har åter igen flugit förbi.
Igår lyfte vi in de sista innerbågarna i tillhörande karmar i badrummet och hjälpköket. Vi har den senaste tiden haft på lite värme i tillbyggnaden och som tilläggsisolering vid fönstren har vi haft styrox skivor. Det blev mycket hemtrevligare nu med fönster i karmarna istället för skivorna.

För övrigt har vi jobbat på med lite allt möjligt småpåtas under helgen. Patrik passade på att sätta fast fönsterskruvarna (eller vad de nu kallas) på fönstren i badrummet, hjälpköket och i farstukvisten.
Först borrade Patrik hål i mittstolpen och skruvade fast en bricka framför. Efteråt filades en fåra i fönsterbågarna på samma höjd som hålet i mittstolpen. Till sist var det bara att skruva fast fönsterskruven och spänna till lagom mycket. Två stycken skruvar användes per fönster, vi placerade dem i samma höjd som ytterbågarnas hakar.
Så länge Patrik höll på med sitt passade jag på att tvätta fönstren i tillbyggnaden, precis sånt som hör våren till!
Filning av fönsterbåge
 Skruvens tillhörande bricka fastskruvad i mittstolpen samt fönsterskruven på plats.
Vi fick njuta av riktigt varmt och fint vårväder på trappan under lördagen
Lite senare på lördagen plockade jag fram takbrädorna som ska komma i badrummet och hjälpköket. Brädorna var i princip obehandlade, förutom lite gammalt spackel här och där, så jag behövde inte göra något annat än borsta bort lite damm och torka av dem med en våt trasa. Kvistarna fick ett lager med schellack och i dag fick de en strykning med grundfärg.
Brädorna är helt släta utan spont, de har varit tappade och han vi köpte dem av hade märkt dem i nummerordning på baksidan när de blev nedmonterade. Bredden på brädorna varierar en hel del, jag tror att den smalaste brädan är cirka 12 cm och den bredaste runt 25 cm. Vissa brädor är helt raka medan andra är kilsågade.
Jag tror nog att taket kommer att bli riktigt fint sen när det är färdigt målat och kommit på plats.
Badrummets/ hjälpkökets blivande takI dag hann vi även börja på lite med farstuns takbrädor. Takbjälkarna har ju redan för en tid sedan kommit på plats och nu kändes det som att det vore ett bra tillfälle att börja arbeta på med brädorna.
Farstuns tak är ju ett gammalt spårtak vilket betyder att bara en liten del av själva bjälken är synlig. Ovanför den synliga delen av bjälken är det sågat ett spår eller fåra som gör att man ska skjuta brädorna från ena ändan till andra, en efter en, brädorna behövs inte spikas fast eller fästas på annat vis utan hålls på plats in i spåren.

Vi kom ganska snabbt överens om att brädorna och bjälkarna skulle lämna omålade men vi har nu en tid funderat på om vi ska lämna dem helt obehandlade eller vaxa dem. De andra bjälkarna i huset har vaxats och de fick en riktigt fin lyster efteråt. Orsaken som gjorde oss tveksamma var ifall vi i framtiden skulle tycka att taket känns för mörk och man skulle vilja måla det t.ex. vitt, går det att måla över när taket är vaxat eller inte?
Hur som helst, efter många om och men, vaxade vi en stor del av brädorna nu ikväll och visst blev de riktigt fina! Träet blev aningen mörkare men fick en fin sidenmatt yta. Brädorna började helt enkelt se färdiga ut. Innan såg de ut att vara aningen dammiga och daskiga. Så tummen upp för  Ottossons oljevax!
Vänstra brädan vaxad och högra obehandlad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar