lördag 18 februari 2017

Motorsågs- och stockväggsmassaker

I dag har det varit en sån där lite roligare dag på bygget, en sån dag när man gör någonting helt annat, spännande och lite radikalt.

I dag har en stor del av dagen gått åt att göra nya dörrhål i stockväggarna.
Den ena väggen, mellan storstugan och farstun, har redan länge haft ett dörrhål som från första början var ett fönster som förstorades. Problemet var bara det när vi första gången sågade till det så visste vi ju inte exakt var mellanväggarna i tillbyggnaden skulle vara samt placering för kommande klädskåp. Dörrtypen har också ändrats många gånger. Först var tanken att vi skulle sätta en dubbeldörr mellan farstun och storstugan men efter många om och men har vi bestämt oss för att sätta en enkeldörr som är 90 cm bred.
Väggen sågades nu cirka 50 cm bredare mot farsukvisten och innan vi åkte hem för ikväll började vi på med att regla upp där hålet ska täckas över med väggskivor.

FÖRE: ingång från storstugan till farstun (och vidare in till hjälpköket)

EFTER

En annan vägg som också har fått sig en omgång med motorsågen i dag är den mellan gamla farstun och lillkammaren. Redan i ett tidigt skede av renoveringen bestämde vi oss för att gamla farstun skulle bli till en klädkammare och att dörren skulle flyttas så man går in i rummet från lillkammaren istället för storstugan.
Det kändes dock lite surt att vi hamnade att såga hål här eftersom det var den väggen i huset som hade de finaste och bäst bevarade stockarna. Men för att kunna utnyttja storstugans utrymme till max var detta det enda alternativet.

Först hade vi tänkt att det nya hålet för dörren skulle komma så långt till höger mot ytterväggen som möjligt, sett från lillkammaren, men i dag när vi skulle rita in var pappa skulle såga konstaterade vi att det vore nog bättre ifall dörren skulle komma i mitten istället.
Väggen blev stabilare när det är lika mycket vägg på båda sidorna om dörrhålet och dessutom fick vi ett extra hörn i lillkammaren att inreda. Patrik pratar hela tiden om ett gammalt hörnskåp i allmogestil som han drömmer om, så här har vi nu ett hörn ledigt där ett skåp skulle kunna rymmas.
Någon som har ett till salu? =)

FÖRE: stockväggen mellan lillkammaren och gamla farstun

 Såg- och rivningsarbete

EFTER



2 kommentarer:

  1. Snyggt med dörr och fönster i samma linje!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det känns nog som att den placerades på rätt ställe :)

      Radera