söndag 11 september 2016

Dekorationstillverkning

Nu när vi äntligen fått färdigt brädslåningen på huset har vi börjat på/fortsatt med både nya och gamla projekt.

Under veckans gång har jag själv kittat färdigt de sista innerbågarna och satt dem på plats. Jag har också börjat på och måla andra sidan på de innerbågar som jag målade tidigare i sommar.
Ytterdörrens karm har monterats fast i vår hemmagjorda ställning, som användes när jag målade ytterfönstren, och den har nu fått ett lager grundfärg samt ett lager med linoljefärg. Karmen ska målas ännu ett till varv, torka till sig ordentligt och sedan monteras på plats i farstukvisten innan vi börjar på med att brädslå den.

Patrik har under de senaste dagarna sågat och slipat de olika delarna som hör till "katthyllan" och dekorationslisterna under taket.
Ovanför dropplisterna, som redan är fastspikade i väggen, kommer två brädor på liggande och dessa brädor är kilsågade, precis som de gamla brädorna. För att de nya brädorna inte ska de "för nya" ut och smälta in bättre med de gamla har Patrik borstat dem med stålborste vilket gör att brädornas ådror framträdet bättre och ger ett äldre uttryck.
Tidigare i veckan fixade Patrik och svärfar till själva dekorationslisterna, de är tillverkade av virke som är 100x100 mm. För att få rätta "urgröpningen" på listerna sågades först ena hörnet bort och sedan fördes den diagonalt över cirkelsågen, höjden på klingan ökades på lite åt gången tills rätt mått och form uppnåddes.

 Tillverkning och slipning av dekorationslisterna.

Under helgen har vi börjat sätta fast delarna, en åt gången. Det är, som alltid, krångligt i början när man ska passa in alla delarna så de både går ihop både med den gamla skarven och "katthyllan" på änden av huset. Vi var fem före att få färdigt den östra väggen idag men så började regnet ösa ner så ett bräde fick lämna tills imorgon. Men nu borde vi ju veta hur vi skall gå till väga med den västra väggen så förhoppningsvis börjar det flyta på lite bättre.

Under dagen hann vi även hämta hem våra golvplankor från Lepplax, där undersidan fått sig en omgång av hyveln, och jag fick färdigt grundmålat de sista fönsterfodren på tillbyggnadens fönster.


Ännu en gång så förvånas jag över hur bra det blir!
Ännu fattas hängbrädet och lite färg.


Golvplankorna uppradade och grundmålning på gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar