lördag 16 april 2016

Nya investeringar

Nu har det varit tyst på bloggen en hel vecka igen. Men vårtröttheten har verkligen gjort sitt, så på kvällarna när vi kommit hem från bygget har det tyvärr inte funnit så mycket extra energi att sätta på bloggen, tyvärr.
Men fast det inte händer så mycket här på bloggen så händer det nog ändå en hel del vi huset.

Patrik har under veckans gång hyvlat och sågat virke till bland annat profillister som kommer ovanför fönstren, fönsterfoder, droppnäsor och knutbrädor. Jag har målat vidare på andra satsen fönster och fönsterkarmar.
Den första satsen med fönsterbågar och -karmar är nu färdiga och i torsdags bar vi in fönstren i huset. Det kändes som att vi äntligen nådde en milstolpe när vi bar in dem och fick sätta in bågarna i karmarna. Nu ser man även hur helheten ser ut och jag är mycket nöjd med slutresultatet!
Lillkammarens fönster
















I går var det minst sagt håll-i-gång här på backen. Vi har nämligen investerat i bergsvärme!
Från cirka 8 på morgonen till halv 10 på kvällen höll de på och borrade.
Visst kommer det att ta en stund (läs: länge) innan vi får någon värme installerad i huset men nu är det iallafall gjort. En av anledningen till varför vi redan nu har valt att borra för bergsvärme är att det kommer att gå smidigare när vi får dra in alla rör till vatten, avlopp, el och värme från samma grop som kommer att grävas när vi ska börja på med den nya grunden.
Borrning på gång



I dag har vi varit ute på lite äventyr igen.
Under hela förmiddagen körde vi runt i Pedersöre på olika ärenden. Vi kom hem med lite olika fönsterbeslag samt fem gamla dörrar, tre vita spegeldörrar som kommer att passa fint till övervåningen, en "plankdörr" med ett gammalt smällelås och en äldre dörr med mycket fina beslag. "Plankdörren" tänkte vi att kunde passa till skrubben som kommer under trappan om man förminskar den lite men det är ännu lite oklart var den andra dörren skall komma i användning.


Gamla bladgångjärn, vanliga på 1700-1800 talet
På eftermiddagen när vi kom till bygget bestämde vi oss för att ha en riktig storstädning. Vi sopade och dammsög golven i hela huset, både på neder- och övervåningen, och det behövdes verkligen!
När vi hade städat färdigt började vi isolera mellantaket/golvet i ett av sovrummen på övervåningen. Först bredde vi ut tidningspapper och isolerade golvet sedan med hyvelspån. Spånet hade Patrik samlat när han hyvlat virket som kommer på utsidan. Återanvändning på hög nivå! =)
Spånet räckte tyvärr bara till halva rummet men visst kommer det att komma mera, på ett eller annat sätt.

Hyvelspån, billig och bra isolering

1 kommentar:

  1. This is going to be an amazing house. I wish I were going to get up to see it this summer. :-(

    SvaraRadera