tisdag 3 januari 2017

Byggåret 2016

21 månader eller 1 år och 9 månader av renovering har passerat, hur länge återstår det då? ja, den som visste! Just nu känns det som om allt tar en evighet, det här med nybygge är ju inte alls lika givande och inspirerande som att renovera gammalt. Men vi kan inget annat än att hålla ut och ta en sak i taget.

Vad har vi då åstadkommit under fjolåret?
Så här skrev jag för ett år sen i bloggen om planen för byggåret 2016:
"Fönster, fönster, fönster och fönsterkarmar! så ser åtminstone resten av vintern ut. I vår och sommar blir det att börja på med utbyggnaden och vi hoppas att väggarna och taket är på plats inför hösten. Panelen på huset skall också bytas ut under sommaren och förhoppningsvis kan vi sätta tillbaka en del av fönstren.
Till nästa vinter hoppas vi att vi skall kunna börja tilläggsisolera alla golv, väggar och
innertak och småningom börja sätta in golven och börja på med lite ytor."

Jodå, massor med timmar har vi satt ner på att renovera husets gamla fönster och att tillverka nya fönsterkarmar. Alla gamla fönster kom på plats under sommaren och även de nya ytterbågarna på tillbyggnaden. Men än är inte allt färdigt, som bäst håller jag på och målar innerbågarna till farstukvistens fönster.
Under sommaren blev tillbyggnaden uppspirad, taket blev lagt samt vindskyddsskivor och panelen kom på plats. Ett av de bästa valen som vi gjorde under sommaren var att låta professionellt folk spira upp tillbyggnaden, en lite större utgift blev det men desto större inbesparing på nerver och ork.
Tilläggsisoleringen av väggar och golv är ju halvt på gång, men nog kommer det att ta sin tid ännu innan vi kan börja på med ytorna ordentligt i gamla delen av huset. 

Så ganska bra gissat och utöver dessa saker har det ju nog hänt en hel del annat också. Vi har borrat bergsvärme, grävt upp och ner på hela vår tomt och halva tomten hos mina föräldrar, murat upp kakelugnen och skorstenen, hyvlat golvplankor och lite ett som annat.

Vad hoppas vi då att vi ska få gjort under 2017 då?
Jag misstänker att vi kommer att sätta ner mycket tid på att få i ordning tillbyggnaden nu under vintern och våren. Sen blir det nog att börja tilläggsisolera i gamla delen av huset och i något skede sätta in golvplankorna. Som tur har vi inte så mycket utomhusarbete som måste göras under sommaren, förutom att måla huset, så vi kommer kunna arbeta på bra inomhus oberoende av väder. Jag hoppas att vi är så pass långt till hösten att vi kan ha på värme i huset och börja på med att fixa ytor. Vi får se hur det går.

Huset i mars 2016

Huset i november 2016


2 kommentarer:

  1. Men nu ser det ju ut som ett hus, inte bara en lessen hushalva ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja precis! man siir no att he va na som fatast förr! :)

      Radera