söndag 18 december 2016

I snigelfart

Åter igen befinner vi oss i en fas där det inte händer så mycket, eller visst händer det men i lite långsammare takt. Precis sånt som jag många gånger blir uppstressad över.
Någon planka eller bräde har kommit upp lite här och där, fönstren har fått en till strykning och så har vi funderat och planerat en hel del igen.

Under helgen har Patrik och svärfar bland annat fäst två balkar upp mot stockväggen mellan tillbyggnaden och storstugan. Det var den väggen som var vind och sned som vi för 1½ år sen försökte räta upp, men utan resultat. Förhoppningsvis ger balkarna nu lite stöd åt väggen så den inte rör på sig mer.
Själv har jag isolerat under helgen. Runt ytterväggarna, i trossbotten, har jag satt 125 mm ullskivor. Vi ska använda oss av blåsull i trossbotten och i mellanbjälklagen men ifall ullen sjunker ihop efter några år blir det inte direkt en kall ficka längs med ytterväggarna.
Ett varv runt ytterväggarna på övervåningen har också fått isolering, detta för att vi småningom ska kunna börja fixa mellanbjälklaget i tillbyggnaden.
125 mm ull i trossbotten längs med ytterväggarna.

Ett varv med isolering på övervåningen.





























Lite senare ikväll plockade vi fram några takbjälkar ur förrådet som vi skaffade för ett år sedan. Takbjälkarna och takbräden hör till ett gammalt spårtak som vi har tänkt sätta upp i farstun.
Två av bjälkarna var i väldigt dåligt skick vid ena kanten och vi bestämde därför att såga bort den delen så att den sidan blev helt rak, vi kan då sätta upp dessa bjälkar tätt mot väggarna på varsin sida av farstun. En bjälke var dock i riktigt fint skick och den kommer att placeras mitt i rummet med bräden på båda sidorna.
Tjockleken på alla bjälkarna skall ännu justeras. Just nu är de 10-15 cm tjocka och ojämna, vi har tänkt att när de är färdiga att de skulle vara cirka 7-8 cm tjocka vilket underlättar monteringen av dem. Batterierna i handcirkeln tog snabbt slut i kväll så det blir att fortsätta en annan dag istället.

I vanliga fall är vi båda två ganska emot att "förstöra" gammalt virke, eller dyligt, och göra det till någonting som det kanske inte är men i detta fall där rummet är nybyggt så är det nästan enda lösningen. Vi vill ju ändå hellre ha gammalt som passar in med resten av huset än nytt.
Skiss över farstutaket.
 Avkapning av takbjälkar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar