torsdag 5 oktober 2017

Bortkopplad och avkopplad

Ojdå, här har det gått långt över två veckor sedan jag sist skrivit någonting!
Men allt har sin förklaring.

I går kom vi hem efter att vi spenderat en vecka i Grekland, mannen har fyllt jämna år och vi valde att fira på detta sätt. Vi har verkligen njutit av både värme, vila, massor av god mat och kalla drinkar.
Nu känns det som att vi är redo att ta oss an huset med nya krafter och mera motivation!

Sista veckan innan vi åkte iväg på resan rustade vi upp en gammal dörr. Dörren har inte funnits hos oss tidigare utan vi köpte den (och 4-5 andra dörrar) redan för en tid sedan. Tyvärr var den i ganska dåligt skick, vid låset var träet riktigt dåligt och söndrigt samt låset satt upp och ner.
Vi hade bestämt att denna dörr skulle sättas in vid den nya ingången mellan lillkammaren och gamla farstun, men innan vi kunde sätta in den behövdes alltså de söndriga delarna repareras och hela dörren smalas av samt en dörrkarm tillverkas.

Här kommer en bildbomb och beskrivning på hur vi gjorde.

 Först värmde jag och skrapade bort den gamla färgen från dörren.
När hela dörren var skrapad märkte jag upp alla delar, långsidorna 1, 2a och 2b. övre ramstycke 3, översta spegeln 4a, 4b, 4c osv..
När alla delar var märkta slogs de gamla träpluggarna ut ur hörnen och delarna kunde lossas från varandra.


Alla delar slipades med maskin, lösa och söndriga delar limmades ihop med fisklim, de liggande delarna till ramverket kortades av med hjälp av multiverktyg och speglarna smalades av. 
Den översta och nedersta spegeln var enkel att göra smalare, de var tillverkade av tre brädor på stående - vi kunde såga av spegeln längs med ett skarv, smala av en del, såga in ny not och fästa ihop dem igen med en lös fjäder. 
Den mittersta spegeln bestod bara av ett bräde på liggande, här kortades brädan av i ena sidan och med hyvel och "humla" filades kanterna ner så spegelns former kom fram.


 Dags att montera ihop alla delarna igen! Allt som behövdes var lite småputs här och där, annars gick monteringen som en dans. Vi använde oss av stora klämmare och spännrem för att hålla formen på dörren, korsmått kontrollerades x-antal gånger.
Nya träpluggar skulle slås in i hörnen, pluggarna som användes var 12mm tjocka. Gamla och nya hål förborrades och pluggarna slogs in. Totalt gick 35 pluggar åt.Där låset satt tidigare, där träet var sönder, sattes nytt trä in på båda sidorna. 
Träbitarna limmades ihop med fisklim, hål borrades och pluggar sattes även in.


Patrik hade tillverkat karmen av grovt virke där ytan hyvlades för hand. 
Själva tröskeln är sågad och hyvlad ur den befintliga väggstocken, precis som man kan hitta i riktigt gamla hus.


 Äntligen på plats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar