torsdag 30 mars 2017

Wax on - wax off

Farstuns tak är färdig!

Tre dagar (kvällar) gick åt det projektet fast rummet i sig inte är så stort.
Att sätta dit brädorna gick ganska smidigt men visst fick man byta bräden fram och tillbaka för att få dem att passa ihop riktigt bra. Det sista brädet var ju förstås värst att få på plats, men efter en stund med lite svordomar och alla möjliga verktyg kom den på plats.

Ikväll har vi vaxat takbjälkarna i farstun. Innan bjälkarna vaxades såg de väldigt bleka och daskiga ut jämfört med resten av taket, men efter vaxningen blev det mycket bättre.
Slutresultatet blev riktigt bra och vi är nöjda!
Farstun blev ganska mörk nu när taket kom på plats, väggarna och golvet måste därför målas i ljusa kulörer för att pigga upp rummet lite mera. Farstun har inte heller något eget fönster men som tur kommer ljus in från tre andra rum som förhoppningsvis ger tillräckligt med dagsljus så det inte kommer att kännas allt för mörkt där.
Sista takbrädan sätts på plats
Vaxning av bjälkar
Puss-attack 
Ikväll har vi också fått hem golvkaklen till badrummet och hjälpköket!
Patrik lånade samtidigt hem några provkakel till väggarna från butiken så imorgon får han sätta in den beställningen, vilken tur att det löste sig!
Det ska bli riktigt roligt och spännande att se hur det börjar se ut sen när golven och väggarna är färdiga! =)
Golvkakel

söndag 26 mars 2017

Mera fönster- och takbrädsfix

En helg med strålande solsken har åter igen flugit förbi.
Igår lyfte vi in de sista innerbågarna i tillhörande karmar i badrummet och hjälpköket. Vi har den senaste tiden haft på lite värme i tillbyggnaden och som tilläggsisolering vid fönstren har vi haft styrox skivor. Det blev mycket hemtrevligare nu med fönster i karmarna istället för skivorna.

För övrigt har vi jobbat på med lite allt möjligt småpåtas under helgen. Patrik passade på att sätta fast fönsterskruvarna (eller vad de nu kallas) på fönstren i badrummet, hjälpköket och i farstukvisten.
Först borrade Patrik hål i mittstolpen och skruvade fast en bricka framför. Efteråt filades en fåra i fönsterbågarna på samma höjd som hålet i mittstolpen. Till sist var det bara att skruva fast fönsterskruven och spänna till lagom mycket. Två stycken skruvar användes per fönster, vi placerade dem i samma höjd som ytterbågarnas hakar.
Så länge Patrik höll på med sitt passade jag på att tvätta fönstren i tillbyggnaden, precis sånt som hör våren till!
Filning av fönsterbåge
 Skruvens tillhörande bricka fastskruvad i mittstolpen samt fönsterskruven på plats.
Vi fick njuta av riktigt varmt och fint vårväder på trappan under lördagen
Lite senare på lördagen plockade jag fram takbrädorna som ska komma i badrummet och hjälpköket. Brädorna var i princip obehandlade, förutom lite gammalt spackel här och där, så jag behövde inte göra något annat än borsta bort lite damm och torka av dem med en våt trasa. Kvistarna fick ett lager med schellack och i dag fick de en strykning med grundfärg.
Brädorna är helt släta utan spont, de har varit tappade och han vi köpte dem av hade märkt dem i nummerordning på baksidan när de blev nedmonterade. Bredden på brädorna varierar en hel del, jag tror att den smalaste brädan är cirka 12 cm och den bredaste runt 25 cm. Vissa brädor är helt raka medan andra är kilsågade.
Jag tror nog att taket kommer att bli riktigt fint sen när det är färdigt målat och kommit på plats.
Badrummets/ hjälpkökets blivande tak



I dag hann vi även börja på lite med farstuns takbrädor. Takbjälkarna har ju redan för en tid sedan kommit på plats och nu kändes det som att det vore ett bra tillfälle att börja arbeta på med brädorna.
Farstuns tak är ju ett gammalt spårtak vilket betyder att bara en liten del av själva bjälken är synlig. Ovanför den synliga delen av bjälken är det sågat ett spår eller fåra som gör att man ska skjuta brädorna från ena ändan till andra, en efter en, brädorna behövs inte spikas fast eller fästas på annat vis utan hålls på plats in i spåren.

Vi kom ganska snabbt överens om att brädorna och bjälkarna skulle lämna omålade men vi har nu en tid funderat på om vi ska lämna dem helt obehandlade eller vaxa dem. De andra bjälkarna i huset har vaxats och de fick en riktigt fin lyster efteråt. Orsaken som gjorde oss tveksamma var ifall vi i framtiden skulle tycka att taket känns för mörk och man skulle vilja måla det t.ex. vitt, går det att måla över när taket är vaxat eller inte?
Hur som helst, efter många om och men, vaxade vi en stor del av brädorna nu ikväll och visst blev de riktigt fina! Träet blev aningen mörkare men fick en fin sidenmatt yta. Brädorna började helt enkelt se färdiga ut. Innan såg de ut att vara aningen dammiga och daskiga. Så tummen upp för  Ottossons oljevax!
Vänstra brädan vaxad och högra obehandlad

fredag 24 mars 2017

Katt och kakel

Hoppsan! här har det inte hänt så mycket på en tid märker jag.
Egentligen vet jag inte om det har hänt så mycket speciellt vid bygget heller. Det har varit en del jobb i våtutrymmena förstås och på pauser har vi varit inne hos mina föräldrar och lekt med lilla Tiger. =)

Bästa vänner <3
Tiger
Tekniska rummet har fått lite kärlek under veckan som har gått. Väggarna har tapetserats med glasfibertapet och både väggarna och taket har blivit vitmålade samt en taklampa har blivit installerad. Helt plötsligt blev det som ett helt nytt rum! Nu är det bara golvet och "inredningen" som fattas!
Tapetsering av tekniska rummet

Förra helgen spenderades hela lördagen i stan, vi var på jakt efter kakel till badrummet och hjälpköket. Vi hade egentligen redan på klart vilka kakel vi skulle ha till båda rummen men i kakelbutiken gjorde vi en 360 graders omvändning och bestämde oss för en helt annan stil och typ av kakel.
I onsdags var vi tillbaka till butiken för att sätta in beställningen men väggkaklet som vi hade bestämt oss för till badrummet hade slutat tillverkas och i lagret fanns inte tillräckligt stor mängd. Så valet av kaklet till badrumsväggen är ännu öppet men jag hoppas det ordnar sig nästa vecka.
Byte av golvkakel påverkar ju nu också resten av inredningen och färgvalen i badrummet och hjälpköket. Men jag tar ingen stress av det, har redan flera olika idéer och sökmotorn på instagram och pinterest går heta.
Golvkakel till badrum och hjälpkök
Nästa vecka påbörjas troligtvis arbetet med golven i våtutrymmen. Primer ska sättas, lutningar spacklas, fuktspärr rollas och sen blir det att börja kakla! Spännande!
Tänk då är ju badrummet nästan helt färdigt, bara toaletten, duschskåpet och taket som fattas! =)

onsdag 15 mars 2017

Svarta Bettan

Efter att jag spenderade hela kvällen igår i urskogen, där möbelrestaureringen hålls, har nu gungstolen fått en första strykning med färg. Samtidigt fick hon namnet Svarta Bettan och det passar väl bra? =)
Jag har använt mig av Ottossons linoljefärg i kulören bensvart. Svartare än så blir det inte.
Det känns riktigt roligt att äntligen få se hur helheten börjar bli! Gungstolen ska målas ännu åtminstone en gång, möjligtvis två, och efter det kanske den också ska få påmålat någon dekoration eller liknande, men det är oklart ännu.

Jag hann också börja på lite med möbel #3, byrån som vi hämtade hem från villan under helgen. Byrån är lackad så jag började med att blöta upp lacket med sinol och plastfolie för att sedan skrapa bort det. Jag hann inte mer än med två sidor av byrån men det är ju en början iallafall.
Planen är att all gammal lack ska tas bort och träet ska slipas, benet är sönder så det ska byggas och "facket" som lådan ligger i ska också byggas.
Byrån har stått vid föräldrarnas villa så länge jag kommer ihåg, men är från början köpt i Sverige på 60-talet när min mamma, hennes syskon och mormor & morfar bodde där (Ifall jag inte har helt fel!) =)

Jag är ännu lite osäker på hur den ska ytbehandlas. En idé som jag fick var att tapetsera bakstycket och fronten på lådan med en färgglad och mönstrad tapet, byta ut knoppen på lådan och kanske måla eller lacka resten av byrån. Hur häftigt skulle det inte vara att måla den turkos!? =D

Satt och leta efter lite inspirationsbilder på pinterest här tidigare som jag tänkte dela med mig.

söndag 12 mars 2017

Våren kommer!

Det blir bara tydligare och tydligare, att våren äntligen är här!
I går var en riktigt fin och härlig dag, finns det någonting bättre än när solen skiner och man både ser och hör hur det droppar av taket. Ifall vädret fortsätter så här är det inte länge kvar innan marken är bar! =)

Under veckan och helgen har vi jobbat på en hel del med golvet i badrummet och hjälpköket. Golvvärmeslingorna är dragna redan sen tidigare, gipsbitar har blivit fastsatta mellan slingorna, golvet har spacklats några gånger med olika typer av spackel och i dag har det sista lagret med gipsskivor kommit på plats i badrummet. Hjälpköket är ännu ogjort men det får vi ta oss an inkommande vecka.
Detta har varit en ganska lång process med mycket tänkande och funderande, blir det rätt och blir det bra!? Hur som helst är det inte mycket kvar, väggarna i tekniska utrymmet ska fixas innan vi sätter skivorna på golvet och efter det blir det småningom att anlita någon att göra fuktspärrarna samt kakla golv och väggar. Fast vi har ju inte skaffat något kakel ännu, kanske vi borde ta oss i kragen och göra en shopping runda snart?

knep och knåp med golven i våtutrymmen

Annat som har hänt då?
Jag har målat fönster (surprise!), ett varv till så är det klappat och klart!
Spacklat igen spikhål första varvet på pärlspontpanelen.
Skrapat bort den vita färgen av den röda ådringsmålade dörren, varför har någon ens kommit på att måla över denna vackra dörr?!
I dag hann vi också en sväng via villan på förmiddagen. Vi hämtade hem ett tv-bord från 60-talet som jag har tänkt fixa till på restaureringskursen, min mamma har gett mig fria händer så nu blir det att leta inspiration på instagram och pinterest! =)
Solen tittade fram en stund idag när vi var på väg till villan.

Favoritdörren med det vackra handtaget!


söndag 5 mars 2017

En hel massa ångest

Den senaste tiden har jag funderat mycket på den framtida inredningen, eller rättare sagt färgsättningen, till vårt hem. Allt började med den där (jäkla) pärlsponten.

Vilken färg ska vi egentligen sätta på panelen? och vilka tapeter passar till den färgen då?
Ska vi köra på staka och mustiga färger eller lite lättare och ljusare?
Vilken typ av mönster ska tapeten ha? Hur gör vi med golvet? Blir det för mycket med ett schackrutigt golv och mönstrade tapeter?

Jag har suttit hela veckan och letat bilder på google, pinterest och instagram men jag vet inte om jag har blivit något klokare för det. Jag börjar nästan förstå varför alla hade pippi på vitt och grått för några år sen. Det måste ju vara lätt som en plätt att inreda ett hem i bara vitt med lite gråa nyanser och kanske någon färgklick här och där. Slutresultatet är enkelt och vackert, man behöver inte oroa sig för att färger skär sig med varandra eller att det känns för maffigt.

Hittills har jag nog gått genom regnbågens alla färgalternativ, nya förslag varje dag, det ena alternativet konstigare än det andra och gubbens blick kan ibland tolkas som "är du helt från vettet!?"
Visst kommer det att ta en bra stund ännu innan några slutgiltiga beslut behöver tas så de får sakta men säkert mogna fram. Jag får googla vidare helt enkelt.

Här är några bilder från Gysinge som vi besökte i höstas, här var färgsättningen allt annat än vitt, vitt och vitt.=)



Förutom att jag har en massa ångest över färgsättningen till huset angstar jag också över en hel del annat, t.ex. vilka vitvaror som är bra, vilket typ av kylskåp/frys vi borde skaffa, ifall micron ska vara integrerad i hyllan eller fristående, kakel till badrum och hjälpkök, med mera, med mera..
Men en sak har jag iallafall på klart, det är kaklet till köket! vitt kakel med fasade kanter. I går spenderade vi hela dagen i Vasa och vi råkade hitta rätt sorts kakel som föll oss båda i smaken, så senare på kvällen klickade jag hem två paket med detta kakel som borde komma på posten nästa vecka. Hoppas alla kakel är hela när de kommer fram! =)
Kakel till köket