måndag 27 juni 2016

Café

Sista semesterveckan påbörjades på bästa sätt idag. Jag och några vänner besökte charmiga och mysiga Café Skorpan i Jakobstad. Stället i sig själv var värt ett besök, men visst var bakelserna också riktigt goda. Synd bara att det regnade, annars skulle det varit riktigt trevligt att sitta utomhus och avnjuta våra godsaker.
Café Skorpan

I dag har takstolarna till tillbyggnaden blivit levererade, så nu är det bara resten av "huset" som fattas. Förra veckan var han som ska spira upp tillbyggnaden en sväng via bygget och kollade in läget. Det var lite oklart ännu exakt när de har möjlighet att komma till oss, men någon gång inom de närmaste veckorna iallafall.
Ett skepp kommer lastat med takstolar!

lördag 25 juni 2016

Grävmaskin på gården

Trevlig midsommar från ett regnigt Österbotten!
Fast vi har lite tråkigt väder just nu fick vi ändå ha en riktigt fin och varm midsommarafton igår och tills imorgon lovas det också fint väder, då ska jag passa på och ta ledigt från bygget och spendera dagen vid sjön istället. Lite semester måste man ju ändå unna sig.
Patrik har nu tagit sitt pick och pack och reste igår iväg till den svenska fjällen med några vänner. Honom kommer jag varken att se eller höra av förrän nästa veckas lördag. :|

I början av veckan, innan gubben reste iväg, hade vi grävmaskin på gården i tre långa dagar. Vi har vänt upp och ner på nästan hela vår tomt och halva tomten hos föräldrarna!

I måndags började vi med att fylla krypgrunden i tillbyggnaden med grus och så fyllde vi upp utsidan av grunden med sand och isolerade med finnfoam. Husgrunden ser inte längre så gigantiskt hög ut och man kan nu röra på sig lite lättare när man ska in till huset. Efter att husgrunden var klar fortsatte man gräva för vattenrör och elkablar. Rören och kablarna var redan nergrävda in till huset och en bit ut, så vi fortsatte gräva in mot garaget dit rören skulle dras in. 
Under dag 2 grävde vi upp halva gården hos föräldrarna. Avloppsröret skulle dras dit eftersom vi ska göra gemensam pumpbrunn för avloppet. 
Till sist grävde vi ett dike vid tomtgränsen mot mina föräldrar. Rör från regnvattenbrunnarna och dräneringen runt huset sattes samtidigt så vattnen rinner ner i diket och vidare ut till en bäck som går en bit bort. 

Efter detta projekt har några grus- och sandhögar försvunnit från gården samt att en stor hög med sten har flyttats ihop till en annan hög. Tomten började nu se mycket större ut och man kan småningom börja planera och fundera hur gården ska börja se ut i framtiden.
Vi har tänkt att nästa sommar får vi göra tomten i ordning riktigt ordentligt. Marken måste slätas och fyllas ut på olika ställen, gräsmattan sås, stenar placeras, träd ska huggas ner och nya ska planeras och så vidare. Som tur har vi hela vintern på oss att planera!


Grävning för vattenrör och elkablar
Diket. Nu behöver vi en liten bro för att röra oss mellan vårt och föräldrarnas hus.
Gammal rå-sten vid nord-västra husknuten,


måndag 20 juni 2016

En gul kakelugn har återuppstått

För en vecka sen murades den sista tegelstenen på plats i vår gamla kakelugn och under helgen fixade vi de sista små skavankerna på ugnen.
Så nu står den där i matsalen; vår fina, gamla, gula kakelugn.

Så här såg kakelugnen ut för ett år sen, den 30 april, innan vi började montera ner den. Spisen var uppmurad rakt på mullbänken med några stenar ovanpå, så det var fem före att den skulle kollapsa. Några kakel var söndriga, andra fattades helt samt att den var full med skavanker.
Men vi tyckte ändå att den var charmig på något sätt så vi bestämde oss för att behålla den och mura upp den på nytt.
30.4.2015 strax innan nedmontering
Det tog nästan 40 arbetstimmar att mura upp kakelugnen igen, men det var det värt! Och så farligt dyrt anser jag inte att det blev heller. En mycket bra investering om jag får säga det själv.

I lördags hade vi köpt lite tillbehör som vi behövde för att snygga till kakelugnen. En stor del av kaklen var lite kantstötta så glasyren hade lossnat och rödleran syntes. De målades över med en blandning gjord på dammarfernissa och pigment. Pigmentens som vi använde var titanvitt, guldockra och verona grönjord. Färgen motsvarade inte kaklens färg helt exakt, men det får duga. 
På söndag, när färgen hade torkat, var det dags att foga kakelugnen. Frogmassan som vi tillverkade var gjord på ägg, mjölk, krita och pigment. Samma pigment användes till fogmassan som i färgblandningen. 
Det var riktigt roligt att foga, men slutresultatet blev inte helt perfekt. Jag tror vi ska låta kakelugnen stå några veckor så får vi se sen om vi behöver foga en gång till för att få en lite bättre helhet på slutresultatet.

Kakelugnen färdigt uppmurad med skavanker på glasyren lite här och där

Målfärg av dammfernissa och pigment

Fogning av kakelugnen

Färdig!
Ugnsluckorna är de samma som från tidigare men då var de förtennade och inte alls så fina, Patrik har snyggat till dem genom att blästra luckorna och ramen, linoljebränt dem och till sist svärtat dem med vanlig spissvärta. De blev riktigt snygga tycker jag och de ser nästan ut som nya.

Nu fattas bara resten av skorstenen, men vi ska tro och hoppas att den är uppmurad innan vintern så vi kan elda och få lite värme från kakelugnen.

lördag 18 juni 2016

Fönster, fönster, fönster...

Hur står det egentligen till med min fönsterrenovering nu för tiden?
Jag kan glatt och stolt meddela att ALLA ytterbågar är nu helt och hållet färdiga.
I går skrapade jag bort färgrester från rutorna på de sista bågarna och efteråt bar vi in några karmar, med tillhörande bågar, i huset och resten till ett förvaringsrum i garaget. Fönstren får nu stå där och vänta tills tillbyggnaden är uppspirad, skivad och panelad innan de får komma på plats.
tillbyggnadens fönster är färdiga!
Hittills har jag hållit på med fönstren i 4,5 månader, fast nu i vår och sommar har jag ju även hållit på med andra projekt emellanåt. Soliga och varma dagar vill man ju helst göra någonting helt annat än att vara instängd i ett mörkt och kallt garage!
Har det då varit värt att sätta ner såhär mycket tid på gamla fönster? Absolut!
Att byta ut de gamla fönstren mot nya i gammal stil har aldrig varit ett alternativ för oss. Eftersom att vi har blivit så pass byggnadsvårds-nördiga av oss, så anser vi att en stor del av känslan i huset skulle gå förlorad ifall man skulle byta ut de gamla handblåsta glasen mot vanliga.
Ett annat alternativ hade varit att låta någon annan renovera dem åt oss, vilket vi till en början funderade på. Då hade vi verkligen sparat massor med tid men istället skulle vi hamnat att punga ut med massor av pengar.
Jag har inga exakta summor för vad fönsterrenoveringen hittills har kostat, men i det stora hela är detta det material vi har behövt investera i till de gamla fönstren:

- cirka 60 löpmeter virke till 11 st fönsterkarmar
- 3 x 5 Kg linoljekitt
- fönsterskärare, stift, stifthammare och kittkniv
- 1 liter linoljefärg, guldockra
- cirka 2,5 liter linoljefärg, kittvit
Plus lite andra små saker som skruvar, lim, gångjärn och så vidare.

Sen beställde vi ju också 7 st nya fönster från ett snickeri som kostade en hel del, men de skulle vi ju hamnat att skaffa oavsett.

Vad ska fixas nu till näst då? Jo, innerbågarna! 
Jag har redan oljat in hälften av innerbågarna och imorgon ska jag fortsätta med resten. Sen blir det att börja rengöra rutorna och så återstår hela kitt- och målnings-rumbat.
Till början ska jag bara ska kitta och måla de innerbågar vars karmar redan är på plats i huset, så gör jag resten sedan vart efter karmarna kommer på plats.
nyoljade innerbågar


onsdag 15 juni 2016

Under soliga sommardagar

Snart har halva semestern gått och vad har vi egentligen gjort?!
I fjol under hela semestern höll vi på med takremonten och vi var nog väldigt effektiva under de fyra veckorna. I år har vi egentligen inga desto större projekt som måste göras på en gång, så vi tar dagen lite som den kommer. Vilket är ganska skönt för jag misstänker nog att vi kommer att få stressa ihjäl oss ännu i slutet sommaren.

Vädret har ju iallafall varit bra hittills denna vecka så vi har varit en hel del på utsidan och arbetat. I början av veckan skrubbade jag färdigt en sats med takbrädor från spårtaket. Brädorna var underst målade med limfärg och därefter tapetserad med papper och överst ännu ett eller två lager med färg, det projektet tog verkligen sin tid!
I går och i dag har jag grundat och målat första varvet med vitt på fönsterfodren och dropplisterna på utsidan. Tänk vad lite färg kan göra skillnad!
Vita fönsterfoder och dropplister


















Patrik har under de senaste dagarna hållit på och murat upp leca blocken som ska ge stöd åt mellanväggarna i tillbyggnaden. Efter lite knep och knåp blev det också helt bra till sist.
mellanväggarna i tillbyggnaden





I dag har vi också hunnit med lite småprojekt på sidan av det vanliga.
Vi fick hem mera sågspån som skall användas till att isolera mellantaket/golvet på vinden. Enligt väderleks rapporten kommer det att regna nu i 4-5 dagar framåt, så då borde vi ha bra med tid att få färdigt isolerat golvet.
De överblivna kilstenarna som har legat utspridda över halva tomten samlade vi, med assistans av svärfar, ihop till en mindre hög. Det blev strax lite snyggare och prydligare på tomten, fast nog har vi ju en hel del bråte kvar ännu som ligger och väntar på att bli använda.
Överblivna kilstenar

Ikväll hämtade vi hem en hög med gamla golvplankor från närheten av vårt hus. Vi har varit utan golv till köket men nu borde vi nog ha golv så det räcker till och blir över! Jag önskar bara att vi kunde komma till det skedet i byggandet snart så vi skulle få börja sätta in golven. Det skulle verkligen underlätta i hur man kan röra sig i huset och att man skulle få lite mera utrymme till annat.
vårt blivande köksgolv









Annat skoj som vi gjort under dagarna är fågeljakt. Vi har tre stycken svalor som är helt hopplösa! Fåglarna har både attackerat oss och blivit attackerade av oss, med en vattenslang. Jag hoppas verkligen att de börjar lugna ner sig snart, annars kan det hända att det blir att spänna upp lite fisknät här och där vilket vi helst skulle vilja slippa göra.

söndag 12 juni 2016

Ett litet avbrott från vardagen

Helgen har för en gångs skull spenderats på annat håll än hemma vid bygget. Jag och tre arbetskompisar deltog i evenemanget Väriestejuoksu, eller Color obstacle rush som det egentligen heter, i Uleåborg igår.
Det gjorde verkligen gott för både kropp och själ att få komma bort från evighetsprojektet en helg och göra något helt annat. Vi siktar på att göra om det nästa år igen! =)

Sädesiskot =)
I morgon blir det att ta nya tag vid bygget, kakelugnen och de sista ytterbågarna är fem före färdiga och sen har vi ju lite andra små projekt som står och väntar. Enligt väderleksrapporten har de lovat lite varmare väder nu inkommande vecka, det gillar vi!

torsdag 9 juni 2016

Semestern har börjat!

Semestern har varat i hela fyra dagar och vi har överlevt stormen Salomon utan större skador, det var bara vårt förrådstält som tog lite stryk. Jag var nog lite nervös att en stor gammal björk skulle välta mot huset men den stod stadigt kvar på samma ställe ännu i morse.

I början av veckan fick vi iallafall ha vackert väder så jag passade på att tvätta upp gamla golvplankor. En del av plankorna var målade sedan tidigare men största delen av dem var såpskurade. Golvplankorna fick sig en rejäl omgång med kallt vatten, linoljesåpa och skurborste. Det märktes tydligt att ingen hade rört dem på nästan 50 år, de otroligt smutsiga och grådaskiga men efter tvätten blev de nästan som nya.
Plankorna väntar nu bara på att hyvlas på undersidan så de blir lika tjocka, sen är de färdiga att sätta in i huset när den tidpunkten kommer.
Gamla farstuns plankgolv, målade med en blågrå och rödbrun färg som på ställen är bortnött
Såpskurade golvplankor, matsalens och lillkammarens blivande golv.
Så länge det har regnat och stormat har vi fått hålla oss inomhus, vi har hunnit pyssla på med lite olika saker som har lämnat ogjorda.
Patrik har isolerat färdigt golvet i ena kammaren på vinden, isolerat och skivat en liten väggstump under fönstret i storstugan och "möblerat om" i master bedroom på vinden inför murningen av skorstenen.

Själv har jag börjat ytbehandla takbjälkarna i nedervåningen.
Den nya takbjälken i storstugan, samt gamla lappade och hyvlade partier, har laserats med Ottossons linoljelasyr i kulören Åldrat trä. Till först såg färgen väldigt grå ut men jag blev nog riktigt nöjd med slutresultatet.
Alla takbjälkarna i gamla farstun och storstugan har i dag blivit behandlade med Ottossons oljevax, Takbjälkarna i lillkammaren är ännu obehandlade med i ett senare skede, när kammaren inte är så fullproppad med massa saker, ska de också vaxas.
Vaxet gör att det gamla träet får en fräsch och sidenmatt yta och den är absolut en ny favoritprodukt!
Lasering av den nya takbjälken i storstugan
Färdigt!

Murare #2 har varit hos oss i två dagar nu och kakelugnen börjar sakta men säkert växa fram. Patrik har fått agera springpojke/hjälpreda så tyvärr har lite andra projekt lämnat. Men sommarn har ju bara börjat ännu, så visst hinner vi med mycket ännu! =)
4/8 varv med kakel på plats

söndag 5 juni 2016

På höga höjder

I går och i dag har jag bland annat målat dekorationslisterna på den södra och västra gaveln.
I fjol orkade jag helt enkelt inte måla mer än två varv så nu var det dags att måla det tredje varvet. Det var mycket tyngre för armarna än vad jag kom ihåg att det skulle vara så får se om jag har träningsvärk imorgon.
Aningen skrangligt var det på stegen när jag målade högst upp vid nocken av gaveln, pulsen ökade för varje steg jag tog när jag klättrade upp. Samtidigt måste man hålla penseln i ena handen, se till att inte målhinken inte spiller, ha ett fast grepp om stegen med andra handen och ännu till måste man se till så man inte faller bakåt!
Nå, allt gick bra. Båda gavlarna är nu färdiga och jag är i liv.
Får se hur det går sen i framtiden när den norra gaveln ska målas, marken sluttar neråt därifrån vilket betyder att det kommer att vara ännu högre till nocken än vad det var på södra och västra gaveln. Kanske man borde skaffa sig en skylift?! =)

Färdigt målat för denna gång!

torsdag 2 juni 2016

Kilstensgrund - Check!

Ja, många dagar tog det inte att få alla kilstenar på plats! Totalt har 17 stycken stenar placerats på grundsulan där den längsta stenen var nästan tre meter lång och borde väga ungefär 400 Kg.

Tillbyggnadens grund består av två varv med stenar ovanpå varandra och har en total höjd på cirka 90 cm. Till min stora förvåning passade stenarna perfekt med varandra och verkar stå väldigt stabilt.
Stenarna till farstukvisten består bara av ett varav med stenar som var lite högre, cirka 60 cm.
Men helt klar är grunden ändå inte, ännu återstår det lite arbete innan vi kan börja på med syllvarvet. Kilstenarna ska "fogas" med cement och under mellanväggarna ska lecablock muras upp. Grunden skall även fyllas med grus innan vi kan börja spira upp ytterväggarna.

Från nordväst

Från öst

Farstukvistens grund + tillbyggnaden
Patrik var idag i kontakt med de som skall komma och spira upp ytterväggarna till tillbyggnaden. De trodde att de kanske har möjlighet att komma reda i juli, vilket skulle vara helt perfekt.
Ojj ojj, man blir nästa så ivrig så man spricker! det här som vi så länge har väntat på och planerat i en evighet!!