söndag 28 februari 2016

Nöjd tjej här hej!

Kan inte beskriva känslan med så många andra ord just nu än jäklar vad nöjd jag är!
Idag fick vi de sista fönster bågarna skrapade och slipade.
I fyra långa veckor har vi nu slitit på med dessa jäkla fönsterbågar.
I början av månaden tänkte jag för mig själv att det skulle vara bra ifall vi hinner få färdigt ytterbågarna, så att vi nu har alla bågarna färdiga känns ju toppen!

Idag har jag, förutom att arbeta på med fönsterbågarna, prövat på att rengöra fönsterrutorna. Igår kväll sprayade jag rutorna med putsmedel, radade dem ovanpå varandra med bitar av tätningslist mellan och packade in hela paket i plast. Rutorna fick stå över natten och i morse skrapade jag bort de gamla uppblötta färg och kitt resterna från kanterna. När jag väl kom igång blev rutorna riktigt fina och rena. Det enda negativa var att rengöringsmedlet torkade ut mina redan torra händer, så i fortsättningen blir det att missbruka handkräm.

Nästa vecka går vi in i Mars månad, då blir det att börja behandla fönster bågarna med schellack och grundfärg. Virket till fönster karmarna borde också komma i början på nästa vecka så då får Patrik börja knåpa ihop dem.

rengöring av fönsterrutor
Solen tittade fram på eftermiddagen
vår kortbenta snöhund <3

torsdag 25 februari 2016

Hörnjärn

Det är för tillfället lite bristfälligt på nya kategorier och ämnen att skriva om här på bloggen. Vi kämpar vidare med våra fönster. Glasen ur fem stycken innerbågar skall ännu tas ur och 10 bågar ska få kittfalsen och kanterna rengjorda och sen ska de ännu slipas och sandpappras, tå har vi he på raden!

I måndags passade Patrik på att rengöra ytterbågarnas hörnjärn. Först blötlades alla järnen i starkt tvättmedel som löste upp den gamla målfärgen och sköljdes sedan med varmt vatten. När järnen torkat klart stålblästrades rosten bort från in- och utsidan. Så nu är de gamla hörnjärnen skinande rena! tyvärr har jag ingen jämförelsebild på före och efter.

Jag är inte helt 100% säker på vilken funktion hörnjärnen egentligen har, men jag antar att de ger lite mera stadga åt fönsterbågarna, det märktes nog att bågarna blev mera "skrangliga" när vi hade tagit bort järnen från bågarna.
Totalt borde det vara 88 stycken hörnjärn som vi har plockat bort från bågarna och rengjort. Vi har även inhandlat cirka 50 stycken nya, nästan exakt likadana, som skall monteras fast på de nya fönstren som kommer från snickeriet.

Hörnjärnen före, med många lager gammal färg.

Efter ett par timmar i badet.
Före blästring

söndag 21 februari 2016

Fönster-februari

Hmm.. för tillfället händer det inte så mycket vid bygget. Eller visst händer det någonting varje dag, men inte så mycket nytt och spännande. Vi håller på för fullt med fönstren ännu bara men småningom börjar vi se ljuset i tunneln.

Alla ytterbågar är nu skrapade, urglasade och slipade (förutom en båge som är vid snickeriet) och detta gick ju mycket snabbare än vad jag hade trott från början. Det är ju väldigt trevligt när någonting går smidigt undan och betydligt bättre än vad man hade tänkt sig! Fast idag lyckades jag ha sönder två fönsterrutor, så det kändes ju lite surt, men det är ju sånt man får räkna med.
Även om ytterbågarna är klara för grundmålning och kittning måste vi vänta med det ännu en stund. Virket som skall användas till fönsterkarmarna har inte kommit ännu och det vore dumt att måla fönsterbågarna innan karmarna är färdiga ifall man skulle hamna att hyvla och korrigera bågarna för att få rätt passform på dem.
Så länge vi väntar på att virket levereras och Patrik fixar ihop några karmar får jag ta mig an innerbågarna. Som tur började jag på med dem lite redan i somras så det var bara några stycken kvar som behövdes skrapas nu, men i alla innerbågarna satt ännu glasen kvar så de måste jag plocka ur. Kittfalsen och kanterna skall även få sig en omgång med speedheatern.
Vi kom fram till att det är bäst om vi gör undan allt dammarbete nu på en gång, så får vi städa garaget ordentligt innan jag börjar ytbehandla bågarna.

Ytterbågarna är redo för ytbehandling och innerbågarna står och väntar på lite kärlek

I måndags hade vi en bergsvärmepump-konsult på besök. Så vi borde nu ha på klart vilken typ av värmepump vi behöver i huset och hur djupt hål som måste borras för att få en effektiv uppvärmning.
Vi har nu också skickat iväg några kakel till Kuopio och senast i maj borde vi få de nya kaklen, så efter det blir det (förhoppningsvis) att anlita murare som kan fixa ihop vår gamla kakelugn. Tänk vad mysigt det skulle vara ifall vi kunde elda i kakelugnen och järnspisen nästa vinter!

söndag 14 februari 2016

En trevlig överraskning!

I fredags på kvällen när vi låg hemma på soffan och slappade plingade det till i telefonen. Jag tänkte inte så mycket mer på det men när jag öppnade mailet som kommit på facebook chatten blev jag i eld och lågor.
Tidigare i höst hade varit i kontakt med en kvinna som bodde i den andra delen av huset, som flyttades bort på 60-talet, och frågat henne om hon möjligtvis hade några bilder av hur huset såg ut innan det revs. Jag hade redan glömt bort att vi hade varit i kontakt, så det här kom verkligen som en överraskning!















Jag blev helt stum när jag såg bilden.
Är det här verkligen VÅRT hus?! har det faktist sett ut så här en gång i tiden?! Vi hade ju nog hört av en granne att huset var stort och vackert förr, men inte i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att det var så här vackert!
Det är den vänstra delen som blev bortflyttad och det är bara "ingången" och delen höger om trappan som står kvar i dag. Tänk om huset fortfarande såg se ut på samma sätt än i dag! Vi skulle nog hamna att plussa på några år till i renoveringstidsplanen då! =)
Bilden har troligtvis blivit färglagd i ett senare skede, de vita detaljerna under taket på långsidan har blivit rödmålade men man kan ändå tyda på bilden att det det vita finns "där under".

Att man kunde bli så här patetiskt lycklig över en bild trodde jag inte att kunde hända! men det är väl ett positivt tecken på att man tagit an sig ett arbete som man verkligen gör från hjärtat!


Annat spännande som har hänt den senaste veckan då?
Förutom lite fönsterfix har vi fått både rör för värme och belysning dragna i största delen av huset. Patrik har även skickat iväg en del av kaklen, som hör till kakelugnen som skall muras upp i matsalen, till Kuopio där det skall fixas till några nya. De gamla kaklen är nog bra som de är men tyvärr fattades det några stycken som vi behöver för att kakelugnen skall se så bra ut som möjligt.

Trevlig vändag! 

onsdag 10 februari 2016

Nytt i bokhyllan

Jepp, han har gjort det igen, min man.
En kväll förra veckan när jag hade somnat på soffan passade han på och klicka hem en bok från huuto.fi. Boken heter Talonpoikaistalo - talonpoikaisarkkitektuurin katoavaa kauneutta/ Bondgårdar - bondgårdsarkitekurens försvinnande skönhet/ Peasant houses - the vanishing beauty of peasant architecture.
Boken är ursprungligen från 1973, men andra upplagan är tryckt 1997, och är skriven av Markus Leppo på både finska, svenska och engelska. Innehållet består främst av bilder samt intervjuer som Leppo har gjort med ägare till gamla hus. Bilderna är fotade runt omkring i Österbotten med omnejd.

Boken i sig själv är inte så värst innehållsrik på fakta men kanske man kan få lite inspiration från bilderna.



 Bilden ovan är tagen i Vörå


Bilden till vänster är tagen i grannbyn och bilden av de stiliga männen är tagen från min by.


I dag och imorgon är jag ledig, skönt!
Jag har nyss kommit hem från en promenad med hunden, väglaget är ju inte precis optimalt just nu och man får verkligen vara försiktig med var man sätter fötterna. Det skulle ju inte vara så lägligt med en handledsfraktur i detta skede.

Ha en bra dag!

söndag 7 februari 2016

Fönster på G

Vi har varit hemma i Finland i en vecka nu och det är full fart vid bygget igen.

Patrik har hållit till inne i huset en del medan jag har varit i garaget och hållit på med fönstren.
10 stycken bågar är nu rengjorda och x-antal bågar återstår. Tanken är att vi gör färdigt ytterbågarna först eftersom de är viktigare att få på plats i fönsterkarmarna, innerbågarna gör vi senare när vi hinner.
Jag tänkte beskriva lite kort på vilket sätt vi har valt att restaurera fönsterbågarna på.

1. Till först har jag värmt och skrapat bort gammal målfärg från insidan av fönsterbågen och efteråt har jag skrapat bort färg och gammalt kitt från yttersidan av bågen. 
Vi använder oss av en Speedheater som vi köpte redan i våras och den har verkligen varit värd varenda euro! 



2. När all färg och kitt är borttaget har jag tagit bort de gamla stiften som håller fönsterrutan på plats i bågen. Stiften är cirka 1 cm långa och ungefär halva stiftet är in spikat i fönsterbågen medan andra halvan ligger ovan på fönsterrutan. De mindre rutorna var faststiftade med 4-8 stift och de större rutorna med 6-10 stift. Stiften tas lätt bort med en liten tång.


3. Efter att stiften har blivit borttagna har jag försiktigt tagit bort fönsterrutorna ur bågen. Pulsen var ganska hög vid första försöket, men det gick bra och hittills har inga rutor spruckit. På fönsterrutorna har jag sedan satt en bit tejp och skrivit bågens nummer så man får tillbaka rätt ruta i rätt båge.

4. Under de borttagna fönsterrutorna, i kittfalsen, finns också gammalt kitt som jag har värmt och skrapat bort.


5. Till sist har jag tagit bort hörn järnen, dessa finns endast på ytterbågarnas yttersida. 


6. Efter att jag har skrapat färdigt fönsterbågen har Patrik bytt ut eventuella delar av bågen som har varit i dåligt skick eller satt in nya trätappar i hörnen. Sen har han sandpapprat och slipat hela bågen.



Så här kommer de närmaste veckorna att se ut för mig iallafall, Patrik kommer mellan varven att göra andra saker både inne i huset och i garaget. 

måndag 1 februari 2016

Hälsningar från Thailand!

Här har det varit tyst i ett par veckor nu. Anledningen är att vi har varit på en mycket väl behövd semester till Koh lanta, Thailand.

Resan var en lite försenad bröllopsresa. När vi gifte oss tänkte vi först att vi skulle åka på en kortare resa till Grekland eller något liknande under sommaren/hösten. Men det blev liksom aldrig av. Eller helt ärligt lockade det inte heller att börja leta resor på allvar när vi just hade börjat på med planeringen av renoveringen. Men i somras passade jag på att beställa den här resan, för vi konstaterade att vi kommer inte att klara av att slita oss från bygget om vi inte bokar en resa och januari verkade som en passlig tidpunkt att åka iväg.

Resan var verkligen guld värd!
Vi har verkligen fått vila upp oss ordentligt efter en mycket intensiv sommar och höst. Vi har mest solat och badat men också varit på några små äventyr.
Men ni ska inte tro att vi inte har funderat på bygget en hel del också! Vi hade med oss några byggnadsvårdsböcker som vi har läst vid poolen på dagarna. Folk kanske tycker att vi är knäppa när vi "tar arbetet" med oss på resan, men tvärtemot skulle jag vilja påstå. Vi har nu för en gångs skull haft tid att tillsammans sitta och diskutera olika saker och fundera på olika lösningar och så vidare, Det är sådana saker som många gånger lämnar bort eftersom att man är ganska trött på kvällarna efter en heldag på arbetet och sedan hela kvällen på bygget.
Drinkar i solnedgången
vår "hyddo"
<3
"invändig renovering" 

Vi började nu också planera in nästa resa. Till det exotiska grannlandet Sverige!
Vi har många gånger redan funderat att vi borde besöka Gysinge byggnadsvårdscentrum som ligger en bit utanför Stockholm. Vi kommer att ha en hel del att göra under hela våren och sommaren så vi funderade att skulle kunna passa bra att åka iväg i slutet av september/ början av oktober då utomhusarbetet kanske börjar lugna ner sig lite.

Tanken är att om ungefär ett år så ska vi vara så långt med renoveringen att vi kan börja på med ytorna i huset, det vill säga att sätta golven är på plats,tilläggsisolera väggarna, tilläggsisolera innertaket på övervåningen och så vidare. Efter det blir det ju att installera panel på väggar, fundera på kök, badrum och hjälpkök. Jag tror att vi kommer att kunna få massor med inspiration angående färgsättning, tapeter och dylikt från Gysinge.
Gysinge - Centrum för byggnadsvård