lördag 16 januari 2016

Dekorationsmålning

Jag har nu under en längre tid suttit och sneglat på pinterest på olika mönster som man skulle kunna använda sig av till kommande schablonmålningar och dekorationsmålningar. Mönster finns det i mängd och massor men jag har inte hittat det rätta mönstret till schabloner ännu iallafall. 
Jag tycker det har varit lite svårt att hitta schablonmönster på motiv i allmoge/gammaldags stil, jag har också försökt leta efter litteratur inom ämnet men utan framgång. 
Finns det någon där ute som vet var man kan få tag på böcker med olika mönster och tips i gammaldags stil?! Visst kan man hitta på sina egna mönster och göra egna kreationer men jag är otroligt dålig på sådant! att rita av är för min del mycket lättare. Det skulle ju också vara trevligt ifall man skulle hitta traditionella motiv som har varit i användning här i Österbotten men omnejd. 

Vi har lite funderat på att måla schabloner på väggarna i storstugan och eventuellt göra dekorationsmålningar i andra rum samt på någon möbel.
Det vore ju otroligt roligt ifall man kunde klara av att göra vackra dekorationer i gammaldags stil, men det ser ju lite knepigt ut. Kanske man borde börja öva?

ett mönster som jag prövade på att rita av här om kvällen, källa





 bildkällor: bild 1 bild 2 bild 3 bild 4

söndag 10 januari 2016

Tadaa!

NU, äntligen! tak brädorna är på plats i hela nedervåningen! :D

I morse hämtade vi första lasset med brädor som skulle sättas upp i gamla farstun, dessa brädor var 150-155 cm långa. I gamla farstun fanns det bara tre takbjälkar så det blev bara två partier med brädor i taket.
Efter lite knep och knåp fick vi taket på plats under förmiddagen och senare under dagen satte vi papper på ovansida för att förhindra att isoleringen ska trasa genom springor, precis som vi gjorde med taket i storstugan.

Senare på eftermiddagen hämtade Patrik resten av brädorna som hörde till lill kammaren, dessa brädor varierade mellan 90-100 cm långa och i rummet blev det tre partier eftersom det fanns fyra bjälkar i taket.
Takläggningen i lill kammaren gick väldigt smidigt undan. Jag kapade brädorna i rätt mått medan Patrik satte brädorna på plats. Det är roligt när man har bra team work och arbetet flyter på smärtfritt utan en massa gnäll, inte för att jag gnäller varje dag.. men kanske varannan :D Pappret tog tyvärr slut så det har vi ännu på hälft för lill kammarens del.

Ååh, jag är så nöjd över taket! tänk att man kan glädja sig över sådana här små saker i livet.
Takläggning på gång i gamla farstun
Gamla farstuns tak klart, från övervåningen

Gamla farstun
Lill kammarens tak på plats



I går spenderade vi största delen av dagen i garaget och förberedde inför fönsterprojektet som komma skall. Vi passade även på att pröva verktygen som vi hade beställt tidigare i veckan. Patrik hade beställt en glasskärare med oljebehållare, stift som man skall fästa fast fönsterrutorna med och tillhörande hammare.
Fönsterskäraren fungerade finemang, men det blir nog min man som får ansvara för den delen av projektet.
bara att byri mål!
glasskäraren

en hel fönsterruta offrades, men övning ger färdighet

onsdag 6 januari 2016

Brrr...

Kölden har kommit, det har väl knappast någon missat. Vilken tur att vi skaffade ordentliga arbetskläder för vinterbruk tidigare i höstas, de har verkligen kommit bra i användning nu.
I dag var det -18 grader inne i huset, så det känns bra att vi inte har någonting som måste göras där just nu. Fast redan nästan vecka blir det att sätta upp tak brädorna i lillkammaren och gamla farstun. 
Vi var hos svärföräldrarna i dag igen och målade brädorna ett fjärde varv. Nu blir det äntligen en liten paus från målandet.

I dag hann vi köra en sväng till svärföräldrarnas villa. Det var otroligt fint väder och vackert där, bara det inte skulle varit så kallt skulle man kunnat gå ut en bit på isen. 
Stackars Dixie trivs inte alls när det är så här kallt, vinterjackan verkar vara värre än pesten och så blir det väldigt fort kallt om tassarna. Stackaren.



Nu har vi beställt fönster och ytterdörr från snickeriet och brädslåningspanel från sågen. För mig som är föödd kniido så kändes det som en stor utgift, men vi kan ju inte heller bo i ett hus utan fönster och att beställa moderna fönster är ju heller inget alternativ!
Hur som helst tror jag att fönstren och dörren kommer att bli riktigt fina. Det känns nästan som man längtar tills nästa höst då utbyggnaden och kvisten borde vara på plats och man börjar se helheten på huset.

söndag 3 januari 2016

Nytt år, men samma rutiner

Nyåret har vi firat in och vardagen fortsätter.
Jag har lyckats få en lite halvdålig start på det nya året med en obehaglig förkylning, men jag hoppas den ger med sig småningom för snart blir det att börja packa väskan och vi beger oss iväg till lite varmare breddgrader! :)

Förutom att vi har firat nyår har jag arbetat i helgen och vi har även hunnit med en shopping runda i stan. Vi har nu investerat i ett oljebatteri och en värmeblåsare samt lite annat smått till bygget. Det märks bra nu att huset börjar småningom gå i ide, idag var det lika kallt inne i huset som på utsidan, och kallare verkar det bli hela tiden.

Insatsen på bygget för min del har varit lite dålig de senaste dagarna men som tur har jag en händig man som gör att det händer ett som annat.
I dag när jag kom hem från arbetet körde jag via bygget och möttes av en trappa med alla trappsteg på plats. Trappstegen är bara tillfälligt gjorda av tjockare faner tills vi hittar det rätta virket att tillverka trappstegen av, men oj så mycket trappan kommer att underlätta när man ska upp och ner från vinden.

Vi har planerat att tillverka de riktiga trappstegen av gamla plankor som ska antingen målas eller skuras. Mellan trappstegen kommer även någon typ av planka eller bräde på stående som täcker "hålen", annars skulle det se för 90-tal ut, och på undersidan av trappan kommer vi att täcka in trappstegen med breda bräden. Under trappan, där den svänger 90 garder, kommer också ett litet förvaringsutrymme, bra att ha ifall man har för mycket saker.. eller så kan man ju också stänga in olydiga ungar eller gubbar där :D
Utseendet på trappan kommer att påminna ganska mycket trappan på bilden här under, bilden hittas i tidningen Lantliv nr 12/15 eller på fotografens egen blogg.