söndag 29 november 2015

Lilla jul!

Glad lilla jul!
Hoppas alla har haft en trevlig helg.
Själv har vi tagit det ganska lugnt i helgen. Självklart har vi ju varit vid huset och donat på men vi har även hunnit äta lite julgröt, pepparkakor och druckit glögg. Nu hänger även julstjärnan i köksfönstret i lägenheten, men så mycket mer pynt än så blir det knappast. Synd bara att all snö har smält bort, annars skulle nog julstämningen vara på topp.


Vi har varit riktigt flitiga och duktiga under veckan som har varit.
Första satsen av tak brädorna är nu målade tre varv, förutom 10 brädor som bara har målats två varv ännu, så nu ska de få torka till sig riktigt ordentligt så blir det att småningom börja transportera hem dem och vi får sätta dem på plats. Spännande! Men sen har jag ju ännu en till hög med lika många omålade brädor som väntar.
Det här att måla brädor verkar nog kroppen ta en del stryk av. Fick världens muskelkramp mellan skulderbladen och i nacken i går när jag höll på och målade. Får ringa och boka tid till massören imorgon och hoppas att han har någon ledig tid nu nästa vecka.

I dag fick vi färdigt plankorna som vi har satt ovanpå takbjälkarna för att ha någonting att fästa fast golvplankorna på som kommer på vinden. Plankorna ger också utrymmer för isolering av mellantaket.
Svärfar var med och hjälpte Patrik flera kvällar denna vecka och det gjorde verkligen att det gick undan. Patrik började på själv förra söndagen och i tisdags blev de färdiga med storstugan.
På onsdag plockade Patrik ner takbjälkarna från lill-kammaren och gamla farstun, de var mycket mindre och klenare jämfört med bjälkarna i storstugan.
På torsdag skurade vi upp bjälkarna. Bjälkarna har tidigare varit vitmålade med limfärg och som tur lossnar färgen väldigt bra när man blöter dem. I går satte Patrik och svärfar tillbaka bjälkarna och började på med plankorna som vi blev klara med i dag.



 I den gamla farstun fanns det bara tre takbjälkar med cirka 1,5 meters avstånd från vandra, vi har därför satt in två extra plankor mellan bjälkarna för att ge mera stöd åt det golv som skall sättas där

De inkommande dagarna, så länge vi väntar på att tak brädorna skall torka, får vi börja planera trappan som kommer i storstugan. Jag tvivlar dock att mitt tålamod kommer att räcka till innan vi har löst den ekvationen. 

måndag 23 november 2015

Drömmer mig bort

Vad skönt med en ledig måndag!
Jag har arbetat i helgen och hade dejour skifte i går kväll så då är jag automatiskt ledig följande dag. Har i dag hunnit med en liten promenad med hunden och väntar nu på att tvättmaskinen ska tvätta klart så blir det senare att fara iväg och fortsätta måla tak brädorna.

Tänkte jag skulle dela med mig av lite inspirationsbilder igen och denna gång för matsalen.






Visst är det väldigt långt i framtiden innan vi alls kan börja på med ytor och inredning, men man får ju alltid drömma och planera!

Det som vi hittills har planerat med matsalen är att vi skall sätta in de gamla såpskurade golven, som vi plockade ner från vinden, och skura upp dem igen. Finns det någonting härligare är riktigt gamla såpskurade golv?! :)
På väggarna ska vi sätta in spegelpanel som kommer ungefär i samma höjd som fönstren, de ska bli vitmålade. Ovanför panelen kommer väggarna att målas i liknande mönster som på bilderna ovan. Tanken är att färgen på väggarna ska gå i grått och gult.
Den gamla gula kakelugnen som vi plockade ner från lillkammaren skall muras upp i hörnet mellan matsalen och köket.
Taket skall pappspännas och målas.
Det vore även en dröm att hitta en gammal fin kristallkrona som man kunde sätta i taket och som skulle prydas av en takrosett. Men knappast räcker min börs till en äkta kristallkrona så man får väl leta efter en kina variant istället :)
Sen får man ju inreda med passande föremål, t.ex. en fin gammal spegel med guldram skulle passa fint. Vi behöver ju också ett matbord och ett vitrinskåp att fylla rummet med.

När jag skriver om att vi ska ha matsal låter det kanske väldigt stort och snofsigt, men faktum är att köket är bara cirka 13m2 stort och där skulle vi inte alls få plats med ett köksbord så enda lösningen var att göra rummet bredvid till skild matsal.. eller vad man nu skall kalla det. Matsalen är också bara 13m2 stort så trångt blir det väl ändå fast hur man än försöker göra utrymmen så rymliga som möjligt.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Bildkällor:
bildbildbildbildbildbild
bilder ur böckerna "Lyckan är en gammal gård" och "Perinnemestarin remonttikirja"

lördag 21 november 2015

Målandet framskrider

Nu är ungefär hälften, 93 stycken för att vara exakt, av takbrädorna målade ett varv. Brädorna ska ännu målas två gånger till och sen får vi börja på med resten av brädorna.

Förra veckan och under den här veckan har vi satt tillbaka de två sista takbjälkarna. Bjälke nummer 6 satte vi på plats förra veckan med hjälp av min pappa och bror. Den bjälken är ungefär två meter kortare än de andra bjälkarna eftersom vi lämnar plats för trappan. Bjälken fästes med en bult i den bärande stocken som går ovanför bjälkarna och med två bultar fast i väggen.

Den sista bjälken, nummer 5, är nyinköpt och har blivit både maskin- och handhyvlad för att få rätt utseende. För att förhindra att kåda ska komma genom ytbehandlingen som skall göras på bjälken har kvistarna behandlats med shellack. Patrik och min svärfar satte bjälken på plats i förrgår och den passade perfekt i de gamla spåren.

pappa & Patrik arbetar på med 6an.
De nya bultarna passade fint!
tripp, trapp, trull.. alla på plats.
dags att börja tänka på passande ytbehandling för bjälkarna.

Förutom att det ännu återstår en massa arbete med att måla klart takbrädorna ska vi även tvätta av takbjälkarna som finns i lillkammaren och i gamla farstun. Som tur är det bara 4 bjälkar i lillkammaren och 3 stycken i gamla farstun, så det borde ju inte ta allt för länge att få dem i skick.
Vi har planerat att lämna takbjälkarna synliga i båda rummen och göra nya takbrädor som ser likadana ut som dom gamla.

Ikväll har jag mannen på bastukväll och själv sitter jag hemma och tittar på Pippi på tv som bäst, skojigt värre!

onsdag 18 november 2015

In action

Nu kör vi igång med målningen av takbrädorna, äntligen!

I går lassade vi alla takbrädor på bilkärran och körde dem till svärföräldrarnas garage. Vi ställde i ordning lite och funderade länge hur vi ska få målat alla brädor på ett smidigt sätt. Längden på brädorna varierade mellan cirka en till fyra meter, så det blev ju ganska trångt när vi väl hade fått in alla brädor. Vi konstaterade att lättast blir det nog om vi kapar av brädorna i ungefär rätt längd, dvs. 90-95cm långa.

I kväll började vi med att just kapa av brädorna till rätt längd, skrapa bort gammal färg från kanterna och sandpappra bort lite ojämnheter. Allt detta tog en bra stund men några brädor hann jag nog måla ändå. 
Vi kommer att använda oss av Ottossons linoljefärg av nyansen kittvit till takbrädorna. Jag tycker att färgen är väldit behaglig när den har en varm brytning.



söndag 15 november 2015

För ett år sen..

Tänk att lördagen den 15 november 2014, för ett år sedan, var en av de största dagarna i våra liv. Det var den dagen som vi sade "ja" till varandra. Året som varit har gått väldigt snabbt och precis som vi då planerade och önskade så är vi nu husägare till en gammal pärla.
Här är några av mina favorit bilder från bröllopsfotograferingen med wilhelmsphoto.






Under helgen har vi altså varit helt lediga från bygget och bara njutit och ätit massor av god mat! Byggpausen behövdes verkligen och nu känns det som att man har ny energi och inspiration att fortsätta. Renoverandet tar verkligen på krafterna både fysiskt och psykiskt.
Men även om vi har hållit paus i byggandet har vi inte legat på latsidan för det.

I fredas var vi och tittade på ritningarna över el planeringen. Hur ska man egentligen sist och slutligen veta var man behöver alla eluttag!? antagligen har man ändå för lite av dem och på fel plats när det väl är dags att börja möblera. Men det är ju bra att man får hjälp av sakkunniga inom området.

I går fyndade vi lite möbler till vårt framtida hem. En gammal utdragbar säng/kökssoffa och ett drängskåp. Soffan var i fint skick men behöver nog målas om. Drängskåpet var också riktigt fint men lite slitet. Han vi köpte skåpet av sade att det härstammar från 1850-talet så det är klart att det då skall finnas lite skavanker här och där, patina!
Mina föräldrar är alltid lika glada när vi köper möbler som får husera på deras vind tills vi kan flytta in..not! :D

soffan
drängskåpet
I går kväll firade vi vår bröllopsdag med en utsökt middag på Wanha kaupungin ravintola i Karleby. Väldigt mysigt ställe! rekommenderar verkligen! Till varmrätt åt vi renstek och till efterrätt blev det choklad fondant med svartvinbärsglass, mums!


I dag har vi påbörjat julklappshandeln och varit en sväng via svärföräldrarnas villa. Den första snön kom i dag, men allt har väl redan smältat bort. Det finns inget som jag hatar mer än snöslask! Jag hoppas verkligen att det blir kallt snart och att vi skulle få ett ordentligt snötäcke på marken.

torsdag 12 november 2015

Älskade linoljefärg

Äntligen börjar arbetsveckan lida mot sitt slut och man kan börja se fram emot helgen, som ska bli helt och hållet byggfri för en gång skull!

Denna vecka har vi hunnit med två besök till Purmo av alla ställen! Jag var ledig i tisdags så jag passade då på att inhandla x-antal liter linoljefärg. Jag köpte två olika nyanser att vitt och två olika nyanser av gult. De vita färgerna kommer att användas på snickerierna på utsidan men även till golv, takbrädor, dörrar, lister och dylikt inomhus.
Den gula färgen skall användas till utsidan av ytterbågarna på fönstren. Jag hade lite beslutsångest vilken nyans som skulle passa bäst så därför köpte jag två olika färger så får man pröva sig fram och göra olika blandningar, får se sen vilket blandningsförhållande som ger bäst resultat.

"vit gräddton" och "kittvit"

"Guld ockra" och "Guld gul"

Efter att vi studerat en hel del olika böcker om byggnadsvård före vi började på med vår renovering konstaterade vi att linoljefärg är det rätta alternativet för oss och vårt hus. Visst var jag lite smått skeptisk till en början när alla författare hyllade denna gammalmodiga målfärg som om den skulle vara en gåva från gud. Men i somras när jag började måla profillisterna under taket på utsidan blev jag verkligen inte besviken!
Av ett 3 liters ämbar målade jag långsidorna 3 varv som var cirka 9+5+3 meter långa och cirka 1 meter höga samt två gavlar 2 varv och kvar lämnade ännu nästan 0,5 liter!
Färgen gav en väldigt fin lyster och verkar bara bli bättre och bättre för varje gång man målar. Vi vet nu också att virket under färgen kan andas ordentligt så man behöver inte oroa sig för att det ska bli dåligt och ruttna de närmaste åren iallafall.
Nu är jag absolut ingen expert på målning och jag tror jag har målat två gånger tidigare i mitt liv och alla får vi ha olika åsikter om vad som är bra men bara av att höra ordet akrylat och plastfärg ger mig rysningar, på ett dåligt sätt!


Vårt andra besök till Purmo gjorde jag och Patrik i går. Patrik köpte en gammal hyvel med rundat blad för att få liknande spår på den nya takbjälken som på de gamla.
Man kan kanske tycka att sånt är helt onödigt eftersom det knappt kommer att synas när de är 3 meter över golvet men visst kommet det att ge en helt annan känsla åt helheten jämfört med om man bara skulle använda sig av moderna verktyg.

//byggnadsvårdsnörden tackar för i dag!

söndag 8 november 2015

Träningsvärk!

Ja, nu för tillfället har jag träningsvärk till tusen och en förkylning har också kommit på köpet.

Takbjälken nummer 4 är nu tvättad och polerad, kvar är bara att tvätta av nummer 6 och montera fast den på väggen samt fixa bjälke nummer 5. Den 5e bjälken är av helt nytt virke så den ska först hyvlas ner till rätt storlek och få samma "utsmyckning" som resten av bjälkarna har.
När alla bjälkarna är på plats ska de fästas fast i stocken som ligger ovan för dem. Bjälkarna har tidigare varit fästa med stora rostiga handsmidade spikar som tyvärr inte går att bevara. Men min händiga man har fixat nya som blev riktigt fina.

En gammal spik och nya bultar att fästa bjälkarna med

I går plockade vi fram takbrädorna som vi skall använda till storstugan. Ena hälften av brädorna var lika sotiga som takbjälkarna i storstugan och andra hälften var målade med limfärg. För att vi alls ska kunna måla dem var det bara att ta skurborsten i vacker hand och gnugga på. Hela gårdagen och i dag har jag tvättat och skrubbat så nu känner jag mig som en döfärdig 90-åring, men klara blev vi och brädorna ligger just nu på tork i garaget. Småningom får jag börja måla dem!

till vänster otvättade sotade brädor och till höger färdigt tvättade brädor + en uttråkad corgi.
brädor med limfärg

Hoppas alla har haft en trevlig farsdag i dag :)

fredag 6 november 2015

Fröjdös bjälktvätteri Ab

Tänk nu är vi redan inne i november och det är 7 månader sedan vi började på med huset. Mellan varven känns det som att ingenting händer och andra dagar tycker man att det går verkligen framåt.

Den senaste veckan har vi gjort en hel del saker.
Vi (läs:Patrik) har nu också skivat färdigt golven i hela huset! Yess!

Förra helgen var vi efter två dörrar, en pardörr och en enkeldörr. Pardörren har vi planerat att sätta mellan farstukvisten och hallen och den andra dörren blir troligtvis som garderobsdörr mellan lillkammaren och gamla farstun.

Pardörren
Enkeldörren
Vi har nu under veckan börjat på med mellantaksbjälkarna i storstugan. Det finns allt som allt 6 stycken takbjälkar i storstugan i varierande skick. Vi har bytt ut en bjälke som var i väldigt dåligt skick, en annan har blivit svängd och några andra har vi tillfälligt tagit ner. Vi har reparerat där bjälkarna varit dåliga, hyvlat så delarna passat ihop och tvättat hälften av dem. Det verkar som om skorstenen i storstugan har varit dålig och det har rökt in en hel del när man har eldat eftersom alla bjälkarna var kolsvarta. Det gick egentligen ganska lätt att tvätta dem fast det nog var lite tidskrävande. Vi använde oss av kallt vatten, linoljesåpa och ordentliga skurborstar.

Jag hade från början planerat att både takbrädorna och bjälkarna skulle målas vita, men nu har vi lite funderat på att lämna dem obehandlade eller möjligtvis olja dem och ge dem en lite mörkare nyans. Hur som helst gör vi ingenting åt dem i nuläget utan vi ska vänta och se hur det känns när takbrädorna har kommit på plats.

bjälke 1,5 & 6 är nerplockade


Hyvling ala 1940-tal



I helgen blir det att fortsätta skrubba upp resten av bjälkarna och möjligtvis en del av takbrädorna om vi hinner.

Ha en trevlig fredag!